Index Vakbarát Hírportál

Elájultak Verstappentől az első F1-tesztjén

2014. szeptember 11., csütörtök 20:18

A balul végződött bemutató után szerdán, egy bő kétkilométeres olaszországi versenypályán, az Adriai-tenger közelében teljesítette első tesztjét egy Forma-1-es autóval a 16 éves leendő F1-pilóta, Max Verstappen. A rotterdami show előtt egyenes szakaszon már vezette a 2012-es Red Bullt, de igazán csak most próbálhatott ki F1-est, a tavaly előtti Toro Rossót.

"Odafigyelt, precíz volt, gyorsan tanult, nem kellett sokat kérdeznie. Amint felraktuk a slick gumikat, megszokta a kocsit, és felgyorsult. Többféle üzemanyagszintet kipróbáltunk, a futamot és az időmérőt is szimuláltuk. Egy első napnak nagyon impresszív" - áradozott róla Xevi Pujolar, aki a versenymérnöke lesz jövőre a Scuderia Toro Rossónál.

Esőben kezdett a holland átmeneti gumin, majd váltott szárazra. 148 kört tett meg minden gond nélkül.

"Ért hozzá, úgy tűnt, mintha már régesrég az F1-ben vezetne, nem mint akinek ez az első napja a kormánynál. Egész nap egyet nem hibázott, magabiztosnak tűnt, elég volt neki mindent egyszer elmondani, azonnal megjegyezte. Összegezve, nagyon jól bánt a dolgokkal" - dicsérte az STR sportigazgatója, Steve Nielsen.

A csapat terve, hogy Verstappen még idén bemutatkozzon pénteki szabadedzésen, valószínűleg Szuzukában kerül erre sor, október közepén. Addig Szingapúr az F1 legnehezebb pályája, Szocsit pedig az istálló sem ismeri, mert először lesz ott futam, így Japán tűnik a legkedvezőbb premiernek.

"Vártam már, hogy igazi versenypályán vezethessem az F1-autót, nagyon élveztem. Jó lehetőség volt, hogy kipróbáljuk Xevivel, milyen együtt dolgozni, mivel ő lesz jövőre a mérnököm. Hozzászokhattam a kormány gombjaihoz is. Szerintem jól ment, mielőbb vissza akarok ülni" - értékelte magát a tehetség.

Szocsiban pénteken már lesz egy tinédzser a mezőnyben, a 18 éves orosz tesztpilóta, Szergej Szirotkin, akit hazájában vet be először csapata, a Sauber.

Rovatok