Index Vakbarát Hírportál

Szocsi éjjeli futamot akar, és májust

2014. október 8., szerda 16:59 | aznap frissítve

Most hétvégén rendezik az első Orosz Nagydíjat a szocsi olimpiai pályán, ami az idei téli játékok versenyhelyszínei között fut. Még le sem ment az első hétvége, a szervezők Bernie Ecclestone-nak jelezték, hogy jövőre villanyfényes GP-t akarnak.

Ez azért is lenne jó, mert nem kellene a sötétedéssel foglalkozni: most helyi idő szerint délután háromkor kezdődik a futam, ami Európában délután egy. Ez volt a gond múlt hétvégén, Japánban is, ahol legkésőbb háromkor rajtolhattak el, hogy sötétedés előtt célba érjenek. Csakhogy ott a délután három Európában reggel nyolc volt, emiatt nem lehetett előre mozdítani az indulást.

A szocsi villanyfénynél is fontosabb viszont, hogy az oroszok jövőre májusi időpontot akarnak a versenynek. Azzal indokolják, hogy az ott vakációszezon, másrészt így hozhatnák vissza a legtöbbet a befektetésekből: Putyin a téli olimpiára költött 40 milliárd eurót, a pályára pedig 260 milliót. Az épületek egész évben üresen állnak, így viszont valamennyire kihasználhatnák azokat: 2014. február - olimpia, 2014. október - F1, 2015. május - F1.

Az FIA előzetesen jövőre is októberre tette Szocsit, de ez még változhat.

Rovatok