Index Vakbarát Hírportál

F1: Ha traktor kell, biztonsági kocsi is kell

2014. október 10., péntek 11:45

Jules Bianchi szerencsétlensége után Jacques Villeneuve vetette fel, hogy ha baleset van a Forma-1-ben, mindig jöjjön be a biztonsági kocsi, míg Alain Prost azt emelte ki: olyan nem fordulhat elő, hogy egy külső tárgy miatt sérüljön meg valaki, abszurd, hogy egy traktor okozzon balesetet. A legtöbb jelenlegi pilóta józan reakciókat vár, és nem elsietett biztonsági döntéseket.

Sergio Perez szerint Villeneuve és Prost véleményéből kijön az első lépés, ha olyan bukás van, amihez külső járműnek kell beavatkoznia a pálya területén, automatikusan küldjék be a safety cart.

"A jövőben, ha traktornak kell összeszednie egy autót, jöjjön a biztonsági kocsi, az időjárási körülményektől függetlenül, mert ez mindig kockázatos. Veszélynek van kitéve sok ember, a pályabírók is, vagyis safety car kell, ha a traktor pályán van. Felmerülhet fékhiba, dolgok, amikre nem is számítasz, és ha ott van a traktor, abból nagy gond lehet. Nem lehet ennyire veszélyeztetni senkit, a pályabírókra is vigyáznunk kell. Előrébb kell lépnünk biztonsági szempontból a Jules-lel történtek után. Reméljük, soha többé nem látunk ilyen balesetet a Forma-1-ben, az, hogy egy traktorral ütközzön egy autó, nem történhet meg. Ez elfogadhatatlan" - nyilatkozta a mexikói az Orosz GP-n.

Teljesen kézenfekvő megoldás, ha Szuzukában a biztonsági autó már Adrian Sutil karamboljánál bejön, amikor nyilvánvaló volt, hogy daruzni kell, a mezőnynek sokkal jobban le kell lassítania, mint amikor sárga zászló van. Sárgánál minden egyes pilóta maga dönti el, mennyivel megy. Bianchi túl gyorsan hajthatott, emiatt csúszott ki, életveszélyes sérülését külső tárgy okozta.

Rovatok