Index Vakbarát Hírportál

1000 lóerőt akar a Forma-1

2015. január 8., csütörtök 19:53

Genfben találkoztak a héten a Forma-1 főnökei és szakemberei, ott voltak a motorguruk is, és arról tanácskoztak, hogy érdemes lenne újra 1000 lóerős autókat csinálni, mert az vonzaná a közönséget. 25-30 éve a turbók ennyi erőt adtak le, jóval nehezebb volt uralni azokat, mint a mostaniakat, klasszabb volt az egész, ezért úgy látják, hogy nagyobb lenne a show, ha a jelenlegi 750-800 lóerőről feljebb lépnének.

Most a turbó 600 lóerő körül van, ezt egészi ki az E-visszanyerő rendszerekből származó mintegy 160 lóerő. Az F1 technikai munkacsoportja szerint nem bonyolult überelni a teljesítményt, nem kellenek hozzá teljesen új motorok, vagy a mostaniak áttervezése, kisebb trükkökkel ki lehet belőlük facsarni még többet.

Növelhető az üzemanyagátfolyás a motorba - ilyen túlfolyás miatt zárták ki Daniel Ricciardót a tavalyi nyitófutamról -, ezzel természetesen növelni kell a jelenleg 100 kg-ban maximált benzinmennyiséget, amit egy kocsi egy futamon felhasználhat. Kisebb módosítások ugyan még szükségesek, de egyik sem kivitelezhetetlen, és nem is túl drága.

Az újításokat viszont 2017 előtt nemigen lehetne bevezetni, főleg, hogy még azt is el kell dönteni, hogy a módosításokkal akarják-e hangosítani a kocsikat, ami kulcskérdés volt még tavasszal. (Aztán lecsengett, hogy túl halk a turbós F1.)

A csapatvezetők a leszorítóerő növeléséről, szélesebb kerekekről és agresszívebb kinézetű autókról is tárgyaltak, amennyiben idén megállapodnak, ezeket már jövőre láthatjuk a pályán.

Rovatok