Index Vakbarát Hírportál

Megnyerte a McLaren-Honda a motorcsatát

2015. január 17., szombat 18:39

 A másik három motorgyártóhoz hasonlóan a Honda is fejlesztheti turbómotorrendszerét idén, döntött a FIA. A szövetség az év elején közölte a módosított motorszabályokat, amiben engedélyt adott a Ferrarinak, a Mercedesnek és a Renault-nak a fejlesztésre, az idén az F1-be hét év után visszatérő Hondának viszont csak február 28-ig. Ez egyértelműen igazságtalan volt, és a McLaren-Honda azonnal reklamált is a FIA-nál.

A hét elején találkoztak a felek, a megbeszélés eredményesen zárult, a szervezet levelet küldött a csapatoknak, amiben közölte a japánokra vonatkozó határozatot. Az Autosport is megkapta ezt a levelet, az áll benne, hogy a Honda is változtathat a motoron, viszont korlátozottabban, mint a többiek.

A motorrendszert 66 részre osztották, ebből öt fix, a maradék 61-ből 32-n lehet változtatni a szezonban a Ferrarinak, a Mercedesnek és a Renault-nak. A Hondának viszont csak annyit, amennyit a többiek változtatnak. Pontosabban: ha a Ferrari hatot, a Merci ötöt, a Renault nyolcat módosít, akkor a számokat összeadják, és harmadolják a Hondának, ami így hatot változtathat. (Mindig lefelé kerekítenek.)

A Honda ezzel megkapta az esélyt a felzárkózásra, vagy legalább arra, hogy ne maradjon le még jobban a már tavaly is turbós riválisoktól.

Rovatok