Index Vakbarát Hírportál

Bianchis kommentek miatt perel a FIA

2015. január 23., péntek 10:28

Jogi lépéseket tett a volt Forma-1-es pilóta, Philippe Streiff ellen az FIA-elnök Jean Todt és a szervezet egészségügyi részlegének vezetője, Gerard Saillant professzor. Az ok, hogy az 1989 óta kerekesszékhez kötött Streiff a napokban azt nyilatkozta, a Bianchi-baleset kivizsgálása kamu volt, a háromtagú panelt csak azért hozták létre, hogy tisztázza a Nemzetközi Autós Szövetség embereit a felelősség alól.

Jules Bianchi október 5-én, Szuzukában ütközött egy traktornak a Japán Nagydíjon, súlyos agysérülései miatt még mindig kómában van, állapota továbbra is stabil, de kritikus, bő három hónapja változatlan. A vizsgálatok után a szakértők arra jutottak, a bukásért csak a pilóta felelős, senki más nem hibázott. A szerencsétlenség idején erősen esett, a látási viszonyok rosszak voltak, ám a stáb szerint a lényeg, hogy a Marussia expilótája túl gyorsan ment, ezért csúszott le a pályáról, ahol a dolgát végző munkagépnek csapódott.

Akkoriban az F1 volt vagy jelenlegi tagjai közül csak a négyszeres világbajnok Alain Prost kritizálta keményen a FIA embereit, meg nem nevezve a versenyigazgató Charlie Whitingot is, szerinte egyértelműen le kellett volna állítani a futamot, így elkerülhették volna a balesetet.

Todt és Saillant nevében a FIA közleményt adott ki, mely szerint a két sportvezető utasította az ügyvédeit, hogy hitelrontásért és valótlanságok állítása miatt fogja perbe Streiffet.

Todt, Streiff és Saillant mindhárman franciák, eddig jóban voltak, a professzor műtötte a volt versenyzőt jó 25 éve a brazíliai teszten történt kishíján fatális karambolja után.

A Schumacher-családnak is meggyűlt a baja Streiffel, mert Michael Schumacher síbalesete óta többször is félreinformálta a sajtót és így a közvéleményt a hétszeres világbajnok állapotáról. Múlt novemberben azt mondta, Schumacher a véltnél sokkal rosszabbul van, majd december végén azt állította, sokkal jobban van. Sabine Kehm, Schumacher menedzsere mindkét értesülést cáfolta. Perig köztük még nem fajult a dolog.

Rovatok