Index Vakbarát Hírportál

Alonso: Mindenre emlékszem, beállt a kormány, emiatt mentem a falnak

2015. március 26., csütörtök 10:45

Csütörtökön teljesen biztossá vált, hogy Fernando Alonso indulhat a hétvégi futamon, miután az elsőt teszbukása miatt kihagyta. Elmondta, mi történt vele.

Elóször beszélt február 22-i, rejtélyes tesztbalesetéről személyesen Fernando Alonso, és a Malajziai Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján megcáfolt szinte mindent, amit csapata, a McLaren-Honda, illetve menedzsere, Luis Garcia Abad közölt a bukás körülményeiről, illetve okairól.

"Egy hurrikán nem tudná megmozdítani a kocsit annál a sebességnél. Valószínűleg a csapat és a menedzserem találgatott. Amíg nem tudtam pontosan visszaemlékezni, nem lehetett mondani semmi konkrétat. Így csak rosszabbul sült el, előálltak a szeles magyarázattal, de nyilvánvaló, hogy ez nem volt jó ötlet" - magyarázta Alonso.

A versenyző csak az istálló ehét eleji közleményét erősítette meg, amiben az állt, hogy a pilóta szerint elnehezült a kormány a kanyarvétel közben. A kétszeres bajnok most úgy nyilatkozott, ez enyhe kifejezés, a kormány lezárt, beállt, emiatt ment a falnak.

"Gond volt a kormánnyal a 3-as kanyar közepén, beállt jobbra. Mentem a fal felé, az utolsó pillanatban fékeztem, és visszaváltottam ötösből hármasig."

A McLaren az első pillanattól kezdve tagadta, hogy a kocsinak bármi baja is lett volna, és azt Alonso is elismeri, a telemetriában tényleg nincs nyoma a problémának. Ám hozzáfűzte, az adatrögzítés ezen a téren nem kielégítő, és a McLaren pár napja közölte is, egy új szenzort épít az autóba emiatt.

Nem volt eddig tiszta az sem, Alonso mikor veszítette el az eszméletét, már a karambol előtt, így az okozta-e a kicsúszást, esetleg aközben ájult el, vagy csak azután. Alonso Sepangban felidézte, mi történt pontosan a baleset előtti percekben, és biztos benne, hogy csak a barcelonai pálya kórházában vagy a mentőhelikopteren vesztette eszméletét, aminek az oka pedig az, hogy az orvosok az utazás és az azt követő vizsgálatok miatt leszedálták.

A 33 éves klasszis most már teljesen jól van, csütörtökön az utolsó akadály is elhárult, indulhat a hétvégén.

Balesetének körülményeit az FIA továbbra is vizsgálja.

Rovatok