Index Vakbarát Hírportál

Bernie Ecclestone női Forma-1-et akar

2015. április 1., szerda 15:07

Beszámolt a Forma-1-es istállóknak legújabb ötletéről Bernie Ecclestone, aki azt szeretné, ha a nők saját bajnokságot kapnának az F1 mellett.

"Szerintem jó ötlet lenne, ha megmutathatnák, mit tudnak. Valamilyen okból nők nem érik el a Forma-1-et, és nem azért, mert nem látjuk őket szívesen. Épp ellenkezőleg, hiszen rengeteg figyelmet vonzanának, a sportra és valószínűleg jönnének velük a szponzorok is. Valahol el kell kezdenünk, ezért azt javasoltam a csapatoknak, hogy csináljunk egy külön bajnokságot nekik, aminek a segítségével aztán valaki megérkezhet a Forma-1-be" - idézte a Daily Telegraph az F1-főnököt, aki a hétvégi Malajziai GP-n vetette fel a lehetőséget.

A 84 éves üzletember arról nem számolt be, hogy képzeli pontosan, hogy a nők is a jelenlegi F1-csapatok egyik autóját vezetnék-e, vagy valamilyen más kategória gépeivel mennének, de azt már kitalálta, hogy mikor rendeznék a futamaikat.

"Versenyezhetnének az F1 előtt vasárnap, vagy épp szombaton, amikor az időmérőnk van, hogy megkaphassák a kellő figyelmet. Mindez még csak gondolat, de szuper lenne az F1-nek és a teljes GP-hétvégének."

Susie Wolffnak, a Williams-Mercedes tesztpilótájának nem tetszik az ötlet, mert amint mondta, ő egész életében férfiak között versenyzett - főleg a DTM-ben (német túrakocsi) -, így semmi kihívást vagy elismerést nem jelentene neki csak nők között indulni.

Mit gondol Bernie ötletéről?

  • 527
  • 385
    Nem jó

Az F1-ben a Lotus-Mercedesnél is van pilótanő, Carmen Jordá, akit pár hete igazoltak fejlesztőpilótának, és tavaly még a Saubernél is volt nő, Simona De Silvestro, aki hasonló pozíciót kapott. Futamon viszont még Wolff sem indulhat, két hete, amikor az egyik állandó williamsesnek, Valtteri Bottasnak fájt a dereka, és nem tudott rajthoz állni, a csapat meg sem próbálta benevezni versenyzőnőjét.

Nők a Forma-1-ben

Lella Lombardi (Ita) – 12 start, 4x nem kvalifikált, 1-szer nem rajtolt (1974-76), 0,5 pont
Legjobb eredmény – 6., 1975. Spanyol GP

Maria Teresa de Filippis (Ita) – 3 start, 2x nem kvalifikált (1958-59), 0 pont
Legjobb eredmény  – 10., 1958. Belga GP

Csak időmérőn:
Divina Galica (Gbr) – 3x nem kvalifikált (1976-78)

Giovanna Amati (Ita) – 3x nem kvalifikált (1992)

Desiré Wilson (Zaf) – 1-szer nem kvalifikált (1980)

Csak szabadedzésen
Susie Wolff (Gbr) – 2x első szabadedzés (2014)

Rovatok