Index Vakbarát Hírportál

Hamilton parázhat, Monza álmodik

2015. szeptember 5., szombat 17:27

"Pár éve vezettük a bajnokságot itt Monzában, most meg harmadikok 100 ponttal a Mercedes mögött. Gratulálok nekik, de szerintem a Ferrari nem örülhet, ha 100 ponttal a Mercedes mögött van" - köszöntötte volt csapatát, a Ferrarit az Olasz GP időmérője után Fernando Alonso.

A Ferrari pilótáinak amiatt gratulált, mert 2-3. helyet szereztek a futamra, Kimi Raikkönen a mercedeses Hamilton mellől, Vettel mögüle indul vasárnap. Alonso a 18. időt futotta, valahol akörül lesz a rajtnál is, csak mivel beszerelték a McLarenjébe a kilencedik Honda-motort idén - nekik ötöt lehetett büntetlenül - többtíz  helyes rajtbüntetést kapott. (Mivel az STR és az RBR is cserélt mindkét kocsijában, ott a Renault ment tönkre, így a 15-20. pozíciók még nem tisztázottak.)

Bármennyire is igyekszik kedveskedni Alonso, a Ferrarinak 2010 óta a legnagyobb esélye van arra, hogy győzzön hazai pályáján. Akkor Alonsóval nyertek, most Raikkönen vagy Vettel állhat fel, feltéve, hogy le tudják győzni Hamiltont.

"Bizonyos szempontból nagy meglepetés, hogy ilyen erősek vagyunk a Mercedeshez képest. Pénteken ez nem látszott, de az csak péntek, és nem a köridőkről szól. Tettük a dolgunkat, és kiderült, hogy az időmérőre bejött, amit akartunk. A második-harmadikkal viszont nem elégedtünk meg, de a pálya kialakítása miatt nem számítottunk ezekre a pozíciókra sem, vagyis ez egy nagy meglepetés" - idézte az Autosport Raikkönent, aki 2013 Kína után van ismét első sorban, míg Ferrarival a 2009-es Monacói GP óta nem indult ilyen ígéretes helyről.

Most már csak egy jó rajt és/vagy szerencse hiányzik a Ferrarinak a hazai sikerhez. A Hungaroringen eljöttek első kettőnek úgy, hogy mindketten a második sorban voltak, a Mercedesek mögött, és Vettel győzött is.

Újra Hamiltont kellene lerajtolniuk, de talán reménykedhetnek a Mercedes-motorban is, aminek legújabb verzióját ki kellett venni Rosberg autójából. Hamilton azt mondta, nem aggódik a motorja miatt, de a monzai versenytávnál nincs keményebb egy F1-motornak, így a célig figyelnie és vigyáznia kell rá.

Ahhoz pedig a Ferrarik túl erősnek tűnnek, hogy Hamilton, vagy bárki spórolva meg tudja verni őket.

UPDATE: Szombat este a Mercedes-főnök Toto Wolff elárulta, nem tudják, hogy mi okozta a hibát Rosberg új motorjánál, de keresik. Ha megtalálják, és úgy ítélik meg, hogy Hamilton motorja is veszélyben lehet, szinte biztosan kicserélik, még ha ez 10 helyes visszasorolással is jár majd. Biztosra akarnak menni.

Rovatok