Index Vakbarát Hírportál

F1: csak annak nem szóltak az új

2016. február 28., vasárnap 15:42

A barcelonai F1-teszttel egy időben találkozta a az Forma-1 csapatfőnökeiből és vezetőiből álló bizottság tagjai, a gyűlésen pedig elő is álltak egy új lebonyolítási rendszerrel az időmérőkre. Az ötlet nem a legegyszerűbb, viszont rengeteg izgalmat hozhat a futam előtti napra: marad ugyan a harmadokra osztott kvalifikáció, ám az új rendszerben folyamatosan, egyesével esnek ki a versenyzők, így a végére ketten maradnak csak a pole pozícióért zajló küzdelemben.

A tervet március elején a Motorsport Világtanácsnak még jóvá kell hagynia, de még ha rá is bólintanak a tényleg izgalmas ötletre, akkor is hónapokat kell majd várni arra, hogy ezt bevezessék.

Hogy miért? Mert elfelejtettek szólni a hosszabb ideje tervezett ötletről annak a Formula One Managementnek (FOM), amely többek között az időmérést végző rendszerekért is felel. Az új lebonyolításra szabott időmérő szoftver kifejlesztése viszont időigényes, ezért Bernie Ecclestone szerint legkorábban a május 15-i Spanyol Nagydíj időmérőjén, vagyis május 14-én találkozhatunk az új rendszerrel.

Az F1-főnök azt is megerősítette, hogy az új időmérő mellett egyéb ötletei is voltak, amivel megpróbálta kicsit megkavarni rajtsorrendet, így kisebb időbüntetéseket osztogattak volna az időmérő után, hogy ezzel tegyék izgalmasabbá a versenyeket, ezt viszont később elvetették.

Azzal viszont, hogy a mostani várakozások szerint az első négy futamon még a régi rendszer szerint megy majd az időmérő, az FIA biztosan elégedetlen lesz, főleg, hogy nem véletlenül jelentették be a szezon előtt a tervezett változtatást.

Rovatok