Index Vakbarát Hírportál

Hamiltont a víz sem állította meg, Rosberg bajban

2016. július 10., vasárnap 16:10

Látványosan indult, jól is ment, de kevésbé izgalmasan végződött a silverstone-i Brit Nagydíj. A német mercedeses második helye még függőben, de az már biztos, hogy nagyon szorossá vált a világbajnokság.

Hatalmas eső zúdult a pályára kevéssel a rajt előtt a Brit Nagydíjon, és bár a startra már kisütött a nap, a versenyigazgató a biztonsági kocsi mögötti rajt mellett döntött. Gyorsan kiderült, helyesen, állt a víz a pályán, még a safety car is annyi vizet vert fel, hogy Hamilton is kijött a szélárnyékából.

De nem csak ez volt a gond, hanem hogy az utcai sport Mercedes nem tudott elég gyorsan menni, Hamilton és Rosberg állandóan ráfutott, az angol egyszer majdnem bele is csúszott. 

Öt kör után engedte el a mezőnyt a biztonsági kocsi, sokan azonnal jöttek átmeneti gumikért, az élen Hamilton, Rosberg, Verstappen és Ricciardo viszont nem. A 8. körben csúszott ki, és adta fel Pascal Wehrlein, a virtuális SC alatt ejtette meg a két Mercedes a kerékcserét, illetve a Red Bull szintén.

Verstappen repült az intermediate-eken, a 16. körben kívülről előzte meg Rosberget, és jött fel másodiknak. A 19. körig a vezetők is feltetették már a száraz gumikat, a pálya gyorsan száradt, de rengeteg volt a pördülés-kicsúszás.

A legnagyobbat Fernando Alonso mutatta be, a régi első kanyarban iszonyatosan elszállt, de kipörögte magát a Honda a gumifalig, épp csak megkoccolta azt, és a spanyol visszaállhatott a futamba.

Hamilton simán vezetett, de a 28. körben ő is ott hibázott, ahol Alonso, ám megúszta egy bukóteres kanyarvétellel. Közben Rosberg visszaért Verstappenre, és keményen támadni kezdte. A gyorsasága viszont csak a 38. körben vezetett eredményre, ekkor tudta visszavenni a második helyet a hollandtól.

Hamilton 8-9 másodperccel állt az élen 15 körrel a vége előtt, Rosberg meg is közelítette 5-6-ra, de akkor, öt körrel a vége előtt lelassult alatta a Mercedes, amit úgy oldott meg, hogy a rádión, a csapattól kapott információ szerint módosított a beállításokon.

Az FIA percekkel később közölte, vizsgálja Rosberg beavatkozását, mert az valószínűleg a rádiós tiltószabályba ütközött, azaz hogy nem adhatnak érdemi segítséget a mérnökök az autó vezetéséhez. Hamilton Bakuban szenvedett emiatt, és lett csak ötödik, most a német gyorsan megoldotta, amit kellett, így Verstappen csak megközelíteni tudta, megelőzni nem. Döntés Rosberg ügyében négy órával később született, 10 másodperces időbüntetést kapott. Így csak harmadik lett, Max Verstappen megelőzte, és elveszített három pontot is a német. Ezzel Hamilton egy pontra jött fel rá a bajnokságban.

Hamilton könnyedén futott be az élen, Verstappen két versenyen másodszor ért fel a dobogóra, harmadikként. Újra megverte tapasztaltabb csapattársát, Daniel Ricciardót, akinek megint csendes versenye volt a negyedik helyen. Raikkönen ötödikje hasonlóan unalmasan jött össze. A Ferrari újabb gyenge napot zárt, sőt, inkább pocsékat, Vettel 9. helye nulla, még ha kapott is egy ötmásodperces büntetést Massa kiterelése miatt. Az olaszok egyre gyengébben mennek, az elnök hamarosan beavatkozhat valamilyen formában.

A Mercedesnél nincs ilyen gond, fantasztikusak, és ma még össze sem ütköztek. Versenyük viszont egyre élesebb, Rosberg már csak egyetlen ponttal vezet.

A világbajnok nagyot ment Silverstone-ban, de a dobogón már a két hét múlva következő Magyar Nagydíjról beszélt, századszor is elmondta, mennyire szeret hozzánk jönni, imádja azt a futamot.

A Brit GP végeredménye

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h34m55.831s
2 Nico Rosberg Mercedes 6.911s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 8.250s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 26.211s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1m09.743s
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m16.941s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m17.212s
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m25.858s
9 Sebastian Vettel Ferrari 1m31.654s
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1m32.600s
11 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
12 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
13 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 kör
14 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 kör
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
16 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
17 Kevin Magnussen Renault 3 kör
- Jolyon Palmer Renault   
- Rio Haryanto Manor/Mercedes   
- Romain Grosjean Haas/Ferrari   
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari   
- Pascal Wehrlein Manor/Mercedes   

Rovatok