Index Vakbarát Hírportál

Sosem tudtam, miben sántikálnak, ezért távoztam

2016. október 19., szerda 13:20

Ross Brawn 2013 végén, a Mercedes sikereinek kezdetén váratlanul távozott a Forma-1-ből, otthagyta a csapatot. Előző évben egy, abban a szezonban három versenyt nyertek, megérkezett Lewis Hamilton az ő kérésére, és nagy erőkkel dolgoztak a turbómotoron: egyértelműen sejteni lehetett, hogy küszöbön áll a nagy siker, a csapat mégis lelépett. Pedig ő rakta össze az egészet, csinált a 2009-ben bajnok Brawn GP-ből Mercedes-csapatot, és már negyedik éve dolgozott a projekten.

Három évvel később, hamarosan megjelenő Total Competition, azaz Totális versengés című könyvében felfedi távozásának okait: Niki Lauda és Toto Wolff, a Mercedes jelenlegi csapatfőnökei.

A Mercedesnél az történt, hogy olyan embereket tettek a nyakamra, akikben nem tudtam megbízni. Sosem tudtam, miben sántikálnak. Úgy értem, Niki mondott nekem egy dolgot, másoknak meg egy másikat. Úgy éreztem, olyan emberekkel kellene együtt dolgoznom, akikben nem tudok bízni. Olyanokkal, akik már a hozzállásukkal cserbenhagytak engem.

Brawn konkrét nézeteltérést is említ, a feje fölött szerződtették a McLarentől a jelenlegi technikai igazgatót, Paddy Lowe-t.

2013 elején rájöttem, hogy Paddy Lowe-t leszerződtették a csapatunkhoz, és hogy ezt a stuttgarti vezetőség is jóváhagyta. Amikor kérdőre vontam Totót és Nikit, egymást okolták. Leültem velük, hogy tisztázzuk, de ők csak egymásra mutogattak.

Brawn azt sem értette, Wolff és Lauda miért kaphattak részesedést, és válhattak így tulajdonossá az istállóban. Annak tudta be, hogy a stuttgarti topmenedzserek úgy gondolhatták, ha benne van a pénzük is, jobban fognak törődni a dolgokkal.

De nem emiatt távozott, csakis az emberi oldal zavarta, ahhoz pedig már fáradt volt, hogy életében először, majdnem hatvan évesen harcba szálljon velük.

Nem tudok bízni efféle emberekben, így nem láttam a jövőmet az istállónál. Feltéve, ha háborúba megyek, hogy eltávolíttassam őket. Korábban sosem kerültem ők vagy én szituációba, és talán nem éreztem elég tüzet az egész projekt iránt, és nem akartam keresztülmenni az egész szenvedésen.

Brawn azóta is leginkább pecázik, és - mint látjuk - könyvet ír. Nyáron a Ferrari megkörnyékezte, de nemet mondott sikercsapata felkérésére.

Rovatok