Index Vakbarát Hírportál

A világbajnok Nico Rosberg bejelentette visszavonulását

2016. december 2., péntek 14:25

Döbbenetes bejelentést tett Nico Rosberg öt nappal a világbajnoki cím megnyerése után:

végleg visszavonul a Forma–1-ből.

Indoklásként csak annyit mondott, hogy nem hajlandó még egyszer akkora áldozatot hozni, mint a 2016-os szezonban.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bejelentsem, visszavonulok a Forma–1-ből. Nehéz megmagyarázni a döntést, hatéves korom óta az volt az álmom, hogy világbajnok legyek. Ezt most sikerült elérnem. 25 éven keresztül ezért áldoztam fel mindent, körülöttem mindenki a segítségemre volt ebben – a szurkolók, a csapatom, a családom és a barátaim. 

Fantasztikus élmény volt, amit sosem feledek. Ugyanakkor nagyon nehéz időszak is volt, főleg az a két év, amikor kikaptam Lewis Hamiltontól. Ezek csak növelték a motivációmat, sosem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetből is fel tudok állni, és el tudom érni az álmomat.”

Rosberg külön kiemelte feleségét, Viviant, aki végig mindenben támogatta, és megértette, hogy egy ilyen lehetőséget addig kell hajtani, amíg van esély a sikerre.

A döntés már csak azért is meglepetés volt, mert Rosberg júliusban, pont Budapesten írt alá kétéves szerződéshosszabbítást.

Az 55 legnehezebb kör

A 31 éves német Facebook-posztjában leírta, hogy a szuzukai futamgyőzelem után a kezében érezte a vb-címet, Abu-Dzabiban, a szezonzáró rajta előtt pedig már megfogalmazódott benne, hogy az lehet az utolsó F1-futama. A versenyt élete 55 legnehezebb körének titulálta.

Végül hétfő este határozta el véglegesen, hogy befejezi. Először feleségével közölte, majd az ügynökének, Georg Nolténak mondta el, utána következett a Merci-csapatfőnök Toto Wolff.

A döntést egyedül az nehezítette meg számára, hogy a családként funkcionáló csapatát nehéz helyzetbe hozta ezzel, de Toto Wolff meggyőzte, hogy saját belátása szerint cselekedjen, ne másokkal foglalkozzon.

Wolff egy gyors közleményben hozzátette, hogy a Mercedes nem siet el semmit, kivárja a szükséges időt, hogy megfelelő helyettest válasszon Nico Rosberg helyére. Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy teljesen meglepte a német döntése, bár volt egy furcsa érzése pár napig a pilóta kapcsán, amit nem tudott hová tenni.

Sosem gondoltunk volna erre, engem és a csapat vezetőségét is nagyon meglepett a bejelentés, de csak csodálni tudom ezért

– mondta Wolff.

Hamilton is korábban, Rosbergtől értesült a visszavonulásról, hosszabban viszont még nem beszéltek a dologról, talán pénteken, az FIA-díjátadó után lesz erre idejük.

Így kell befejezni

A korábbi világbajnok Keke Rosberg fia gyerekként már az autósportban nőtt fel, hatévesen kezdett gokartozni, 2000-től már későbbi F1-es csapattársával, Lewis Hamiltonnal együtt versenyeztek.

2002-től a német Forma BMW-ben folytatta, ahol egyből bajnok is lett, innen apja csapatába kerülve lépett fel a Forma–3 Euro Seriesbe, ahol 2004-ig maradt. Ekkor már lehetőséget kapott F1-tesztre a Williamstől, de a rendes F1-bemutatkozás sem marad el sokáig: 2006-tól állandó pilóta lett a csapatnál. Közben 2005-ben a GP2-ben indult, ahol szintén bajnok lett.

Először 2008-ban állhatott dobogóra, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon lett harmadik, majd még abban az évben szerzett egy második helyet is Szingapúrban. Az első futamgyőzelmére viszonylag sokáig várnia kellett, csak 2012-ben, Kínában lett ez meg neki, már a Mercedes csapatánál.

Innentől a német csapattal folyamatosan fejlődve lépett előre, 2013-ban már két futamot nyert, 2014-ben pedig, a turbókorszak kezdetével neki is megjött az áttörés, és szinte végig folyamatosan a dobogón végzett. 2014–15-ben összesen hétszer nem sikerült felállnia a dobogóra, mindkét évben csapattársa, Lewis Hamilton mögött végezve második lett a vb-összetettben.

2016-ban viszont elképesztően jól, sorban négy győzelemmel kezdte a szezont, és bár egy kisebb visszaesés után rövid időre átengedte a vezetést Hamiltonnak a pontversenyben, a szezon hajráját már újra komoly előnnyel kezdte meg, így sorban négy második hely is elég volt neki zárásul a világbajnoki címhez.

Tíz év után, 206 nagydíjjal, 23 futamgyőzelemmel és 57 dobogós helyezéssel a háta mögött fejezi be a Forma–1-ben.

A döntést az FIA éves bécsi díjátadója előtt jelentette be.

Rovatok