Index Vakbarát Hírportál

Összekavarodik a Forma-1

2017. január 3., kedd 17:31

Még majdnem három hónap van az első futamig, a szezon csak március 26-án kezdődik, de az előszezon már kezd beindulni, és a Red Bull Racing technikai főnöke is arról beszélt a SkySportnak, mire számíthatunk 2017-ben.

Adrian Newey a legnagyobb név a szakmában, szerencsére ő sem cáfolja, hogy változatosság vár ránk idén.

Majdnem biztosan összevisszább lesz a mezőny, legalábbis az elején. Minden szabálymódosításnál ez van, akad csapat, ami ügyesebben olvassa az előírásokat a többinél. Tipikusan a nagyobb, tehetősebb istállók olvassák jobban, de a legutóbbi nagy változtatásnál, 2009-ben, nem ez volt a helyzet. A Brawn és mi olvastuk azokat a legjobban. A legnagyobbak, akkoriban a Ferrari és a McLaren, szenvedtek kissé.

Valóban, 2008-ban a Ferrari és a McLaren az utolsó futamig hajtott a világbajnokságért, és 2009-re emellett nem tudott megfelelően felkészülni. Vagy csak rossz utat választott, vallja Newey.

Rengeteg ötlet eszedbe jut ilyenkor, de egy csatornán, egy filozófia szerint kell elindulnod. Bár mi a nagyobb csapatok közé tartozunk, nekünk sincs annyi erőforrásunk, hogy minden utat párhuzamosan megvizsgáljunk. Lesz egy út, ami szerintünk a legkorrektebb, amiben hiszünk, és reméljük, hogy igazunk van. De mindig megvan az esély, hogy egy másik út, amin valaki más indult el, übereli a miénket.

A McLaren jelenleg sehol nincs, negyedik éve nem volt semmi esélye a bajnokságra, de nem hogy győzelemre, dobogóra sem. Ők mindent feltehettek 2017-re, kérdés, milyen úton indultak el. Annyi pénzük - forrásuk - ugyanis már nekik sincs, mint hat-nyolc éve volt.

A Ferrarinak van, de ők legalább dobogóig jutottak, hajtottak a futamgyőzelemre, nem tudni, mennyit tettek félre már 2017-re, energiát, erőforrást, pénzt. És hogy a jó úton járnak-e.

A Red Bull nem dolgozhatta szét magát tavaly, jól tudták már az első futam előtt, hogy a bajnokságra nem lesz esélyük, így amint lehetett, elkezdhettek koncentrálni a következő évre. Ha így történt, és Newey szokásos zsenialitása is kijön, meglehetősen jó kocsit rakhatnak össze.

De mire lesz elég? Ugyanis a három éve mindent nyerő Mercedesnek sem kellett megszakadnia. Nem volt ellenfele, egy másik istálló, ami fegyverkezési versenyre kényszerítette volna, mint 2008-ban a McLaren a Ferrarit, és fordítva. Ez kissé riasztó, mert ha ők is valóban elkezdtek dolgozni jó ideje a 2017-es projekten, akkor nehéz lesz rajtuk sokat hozni. Ráadásul Newey nem véletlenül tartja magukat nagyobb csapatnak, jelenleg az F1-ben a Mercedes az az istálló, ami letesztelhet akár több fejlesztési irányt is, annyi pénzük és erőforrásuk van.

Tehát, hacsak nem kényelmesedtek el kissé, amint az a 2000-es évekig több topcsapattal is megtörtént, nem lesz könnyű megelőzni őket.

Nem véletlenül mondta Newey kollégája, Chris Horner csapatfőnök a minap, hogy a Mercedes a sok módosítás ellenére is favorit 2017-re.

Rovatok