Index Vakbarát Hírportál

Hamilton az 1,3 másodperces pályacsúcsán kesereg

2017. március 25., szombat 12:29

A harmadik szabadedzésen ugyan a Ferrari volt a legjobb, de eddig elmondhatjuk, hogy a Mercedes dominálja az első 2017-es F1-hétvégét Ausztráliában. Így volt ez az időmérőn is, amin rettenetes pályacsúccsal szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton.

Az 1:22.188-as körével 1,649 másodperccel volt jobb a tavalyi pole-idejénél, Sebastian Vettel 2011-es pályacsúcsát pedig 1,341-gyel javította meg. Mégis azt mondta, hogy ez kevés.

Persze, hogy azt hittük, hogy ennél is jobb időnk lesz, fogalmam sincs, miért vagyunk ilyen közel az eddigi rekordhoz

mondta kicsit csalódva, majd hozzátette, hogy valószínűleg a meglehetősen hideg pálya is közrejátszott ebben. Közvetlenül az időmérő vége előtt ugyanis egy esőzóna közelítette meg a pályát a város felől, esni ugyan nem esett, de a levegő és az aszfalt is jelentősen lehűlt az utolsó harmadra, amikor mindenki a legjobb köreit futotta.

Érthető persze, hogy ezt mondta, előzetesen 4-5 másodperces gyorsulást vártak az erősebb, szélesebb, nagyobb leszorítóerővel bíró, agresszívabb F1-kocsiktól idén, sőt, a barcelonai tesztek eredményét nézve átlagosan 4,9 másodperccel gyorsultak 2016-hoz képest, de a Ferrari 6 mp-et vert a 2015-ös spanyol pole-időre.

Ehhez mérten a tavalyi 1,6 másodperces, a rekordhoz képest nézett 1,3 másodperces gyorsulás valóban kevésnek tűnhet, ráadásul Melbourne a naptár egyik leggyorsabb helyszíne, igaz, az átlagsebesség messze elmarad a monzai száguldástól.

A versenyben futott legjobb kör Michael Schumacheré a melbourne-i pályán, ő 1:24.125-öt autózott a 2004-es nagydíjon, jobbat, mint amivel a pole-t megszerezte. Kérdés persze, hogy ez megdől-e vasárnap.

Rovatok