Index Vakbarát Hírportál

A Williams ott gyorsult, ahol mindenki lassulást várt

2017. március 31., péntek 09:26

2016-ban a Williams dominálta a kerékcseréket, 21 futamból 14-en övék volt a leggyorsabb, és a lendület 2017-ben sem tört meg, Ausztráliában is övék volt a legjobb boxkiállás. Ez önmagában még nem szenzáció, az viszont már az, hogy hiába a szélesebb, nagyobb, nehezebb gumik,

a Williams így is javított a tavaly Ausztráliában mért idején.

Egyetlen századdal ugyan, de ha figyelembe vesszük, hogy az első kerekek 6 centit nőttek és 0,8 kilót híztak, míg a hátsók 8 centivel és 1,8 kilóval lettek nagyobbak, és emiatt a szerelők sem állhatnak olyan szorosan egymás mellett, akkor már igen komoly eredményről beszélhetünk. Ráadásul a kereket rögzítő csavar is mélyebben ül a felniben, tehát a szerelő is csak később tud mozdulni.

A Williams ennek ellenére 2,34 másodperc alatt cserélt kereket, ami jobb, mint a tavalyi idejük. Javult a Mercedes is ezen a téren, méghozzá 18 századot, de ezzel az előrelépéssel is csak a második hely jutott nekik.

A nagyobb gumik miatt a csapatok rengeteget gyakorolták a kerékcserét a télen, a Mercedes legalább 300 próbát végzett el Ausztrália előtt. Az így gyűjtött tapasztalatok alapján lassulást vártak a csapatok, a Williams 2,5 mp alatti cseréket lőtt be, amit bőven sikerült tehát túlteljesíteniük.

A valaha mért leggyorsabb kerékcsere is a Williamsé természetesen, tavaly az Európa Nagydíjon 1,92 másodperc alatt cserélték le Felipe Massa kerekeit.

Rovatok