Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet világbajnok idén a Ferrari?

2018. november 5., hétfő 14:11

Lewis Hamilton két hete megszerezte ötödik világbajnoki címét Mexikóban, így a Ferrarinak nem maradt más, mint a konstruktőri világbajnoki cím. Az olasz csapat hátránya 55 pont a Merci mögött, a hátralévő két futamon 86 pontot lehet szerezni, azaz a Mercedes segítsége nélkül nem sok esélyük van az olaszoknak. De sansz van, és Maurizio Arrivabene ki is jelentette, hogy rámennek a címre, ahogy csak tudnak.

"Akarom a konstruktőr-vb-t!"

Nézzük, hogy jöhet össze.

Amennyiben a Ferrari Brazíliában és Abu-Dzabiban is kettős győzelmet arat, akkor 86-tal növeli pontjai számát. A Mercedesnek ugyanakkor az is elég, ha a két pilótája nem végez az 5-6. helynél hátrébb a hátralévő két futamon – vagyis a két Red Bullon kívül másnak is meg kellene előznie legalább az egyik Mercedest. Sőt:

a németek két ötödik, egy hatodik és egy hetedik hellyel is megszereznék a gyártók világbajnoki címét.

Nem tűnik erősnek az esély, csakhogy

Hamilton tavaly is kiengedett, miután világbajnok lett. ráadásul a Mercedes látványosan visszaesett az utóbbi két futamon.

Hamilton Amerikában harmadik, Mexikóban negyedik lett, Valtteri Bottas mindkétszer ötödikként futott be.

A Mercedes finn pilótája ráadásul idén jóval gyengébb, mint tavaly: ugyanazzal az autóval 131 ponttal szerzett kevesebbet, mint a világbajnok Hamilton. Elsősorban tehát Bottasban bízhat a Ferrari, akinek idén már két kiesés mellett egy 8. és egy 7. helye is van.

A finnel ellentétben Hamilton csak kétszer végzett a negyedik helynél hátrébb  2018-ban: Kanadában ötödik lett, Ausztriában kiesett. Tavaly viszont elengedte a szezon végét, egy negyedik és egy második helyre futotta tőle, ami persze még mindig elég lenne a Mercedesnek.

A Ferrari nem tehet mást, mint hogy megpróbálja kettős győzelemmel behúzni mindkét hátralévő versenyt, és reméli, hogy legalább az egyik Mercedes-pilóta nem szerez pontot.

A középmezőnyben is vannak kérdések

A harmadik erőt jelentő Red Bull Verstappen bombaformája ellenére sem tud már javítani a harmadik pozícióján, ahogy a negyedik-ötödik helyen lévő Renault-Haas páros, illetve az utolsó pozícióban lévő Williams helye is biztosnak tűnik.

A 9. Toro Rosso viszont csak három pontra van lemaradva az előtte lévő Saubertől, ahogy a 7. helyezett Force Indiának is lehet esélye ledolgozni a 15 pontos hátrányát a 6. McLarennel szemben. Ugyanakkor valószínűbb, hogy a Ferrari fiókcsapata megtartja a 8. helyét, az idény közben csődöt jelentő Force India pedig befogja a McLarent. 

A konstruktőri világbajnokság állása:

  1. Mercedes – 585 pont
  2. Ferrari – 530
  3. Red Bull – 362
  4. Renault – 114
  5. Haas – 84
  6. McLaren – 62
  7. Force India – 47
  8. Sauber – 36
  9. Toro Rosso – 33
  10. Williams – 7

Rovatok