Index Vakbarát Hírportál

Legjobb körért járó ponttal kavarnák meg az F1-et

2019. március 7., csütörtök 18:55

Az utolsó utáni pillanatra hagyott változtatást vernének át az F1-vezetők, akik azt szeretnék, hogy már a 2019-es szezonban plusz pont járjon az adott futam leggyorsabb körét teljesítő pilótának – értesült a RaceFans.

Egy ilyen változtatást ennyire közel a március 17-i szezonrajthoz nem lesz könnyű átvinni, ám a lap információi szerint annyira akarják ezt a plusz pontot a csapatvezetők, hogy az FIA Motorsport Világtanács már a pénteki, genfi ülésen napirendi pontra tűzheti a kérdést, amit ha megszavaznak, az F1 Stratégiai Csoportja elé kerül az ügy, majd az F1 Bizottság egyhangú szavazásával dőlhet el a dolog. Utóbbit elektronikus szavazással bonyolítanák le, hogy a lehető leggyorsabban a végére érjenek.

A Libertynél felmerült az is, hogy a pole pozícióért is adnának egy pontot, ám ezt végül elvetették, mert speciális esetben, ha egy pilótának egy pont kellene a vb-cím bebiztosításához, akkor már szombaton megtehetné azt az időmérő megnyerésével, és így a vasárnapi verseny érdektelenné válna a vb-cím szempontjából. 2003-ban pont ez volt a helyzet, a szezonzáró előtt Michael Schumachernek egy pont kellett, hogy bebiztosítsa az első helyét Kimi Räikkönen előtt.

A változtatás a verseny szempontjából is fontos lenne, hiszen így arra ösztönöznék a pilótákat, hogy csak akkor spóroljanak a gumival, ha feltétlenül muszáj, és inkább vagy nyomják neki, vagy váltsanak frissebb gumira a végén az élen haladók, hogy plusz pontokat szerezzenek a vb-n.

A 2018-as szezonban a vb-címért harcoló Lewis Hamilton és Sebastian Vettel csak 6-szor (3-3) futották a leggyorsabb kört bármelyik futamon, a legjobb ebben a kategóriában Valtteri Bottas volt 7-tel, a 21 versenyen pedig összesen hét pilóta tudott legjobb kört produkálni.

Amennyiben a szavazás elbukna, a leggyorsabb körért járó pontot a 2020-as szabályokba építenék be, ebben az esetben csak 70 százalékos támogatás kellene a módosításhoz.

Egyébként 1950-59 között már osztottak pontot az F1-ben a leggyorsabb körökért.

Rovatok