Index Vakbarát Hírportál

Hamilton véletlenül kiszúrt Bottasszal Monacóban

2019. május 31., péntek 11:40

A Mercedes-stratéga James Vowles az egyik főszereplője lett a Monacói Nagydíjnak, és neki még a hét vége felé sem ért véget a verseny: az F1-csapat videójában magyarázta meg többek között azt, hogy mi történt pontosan a depóban, amikor pilótájuk, Valtteri Bottas és Max Verstappen összeakadt.

A futam 11. körében egyszerre jött ki gumiért az első két helyen álló Mercedes, elöl Hamilton, mögötte Bottas. A finn - amint mesélte Vowles -, kicsit lemaradt az angoltól, hogy legyen idejük a szerelőknek kicserélni a kerekeket, ezt mindig így csinálják. Hamiltonnal végeztek, elhúzott, jött a helyére Bottas, vele sem volt gond, de mikor kiengedték, csak kicsit Verstappentől lemaradva, a holland mellé tudott visszatérni. A Red Bull és a Mercedes összeért, Bottas megpadkázta a jobb első felnit, ellenfele besorolt elé.

A kivezető körön észrevették, hogy Bottas jobb első gumija ereszt, azonnal visszarendelték még egy kerékcserére, kapott új gumikat, végigment a versenyen, és mivel Verstappent büntették a koccanásuk miatt, hiába futott be a mercedeses csak negyedikként, harmadik lett.

Amit kevesen vehettek észre - a tévében sem mutatták -, és ami miatt Verstappen Bottas Mercije mellé tudott kerülni, az volt, hogy

Hamilton, mikor kihajtott a cseréről, véletlenül ráment az egyik pneumatikus csavarkulcsra.

Használójának igazítania kellett, volt egy plusz mozdulat, amivel nem számoltak, és még ha csak másodpercnyi is volt, pár tizedmásodperccel lassabb lett miatta Bottas kerékcseréje - ennyi elég volt ahhoz, hogy a Red Bull, aminek szerelői kiválóan dolgoztak, felérjen az ő autójuk mellé, mesélte Vowles.

Nem ritka egyébként, hogy a távozó kocsi arrébb löki a földre tett szerszámot, gyorsan indul, a gép sokszor kifarol, óhatatlanul is megtörténik. Normál esetben nincs belőle gond, a következő autó csak egy körrel később jön, össze lehet szedni mindent. Ez esetben viszont nem volt annyi idő.

A két Mercedes-versenyző a világbajnokságért megy, Hamilton 17 ponttal vezet Bottas előtt, a harmadik Vettel 55 ponttal van lemaradva az angoltól.

Rovatok