Index Vakbarát Hírportál

Bottas 6 ezreddel vitte el Hamilton elől a Brit GP pole-ját

2019. július 13., szombat 16:05

Valtteri Bottas új pályacsúccsal nyerte a 2019-es Brit Nagydíj időmérőjét, Lewis Hamilton egy hajszállal, Charles Leclerc kettővel maradt le a finn mögött.

Az összetett pontverseny első két helyén álló Lewis Hamilton és Vatteri Bottas hajtott ki utolsóként Mercedeseivel a Brit Nagydíj időmérőjének első harmadában a pályára, de nem maradtak le semmiről, az első próbálkozásukkal gond nélkül továbbjutó helyre kerültek a meglehetősen hűvös silverstone-i körülmények között, ugyanis csak 31 fokos pálya és 20 fokos levegő várta a Forma-1 mezőnyét.

Olyannyira gond nélküli továbbjutó helyen kezdtek, hogy Hamilton a harmadik időmérőt nyerő Charles Leclerc elé kerülve 1:25,513-as pályacsúccsal kezdett a Q3-ban. Igaz, Leclerc és csapattársa, Sebastian Vettel is a közepes keverékű, tehát lassabb gumikkal kezdte az időmérőt.

A kiesőhelyeken ott volt némi meglepetésre a legutóbbi futamot 5. helyről kezdő Kevin Magnussen a Haasszal, ahogy Danyiil Kvjat is, mögöttük az egész hétvégén gyengélkedő Lance Stroll, illetve a két Williams távozott az első harmadban.

A Q2-ben Vettel gyenge, az élmezőnytől majdnem 9 tizeddel elmaradó körrel kezdett, amivel a kiesés határára csúszott, miközben csapattársa, Leclerc ha hajszállal is, de meg tudta előzni a két Mercedest. Másodikra azért már többet ki tudott hozni Vettel a Ferrariból, kiesőhelyről, az utolsó pillanatban ugrott fel a negyedik helyre, bejutva a Q3-ba. Ezzel a két Alfa Romeo, illetve Carlos Sainz, Romain Grosjean és Sergio Pérez nem jutottak be a top 10-be.

A két Ferrari viszont lágy keveréken teljesítette legjobb körét a Q2-ben, így ezen a gumin kezdik majd a futamot, pedig ezt a keveréket tudja legkevésbé működésre bírni az olasz csapat, érdekes lesz tehát figyelni majd a gumistratégiájukat vasárnap.

Hamilton és Bottas aztán rákapcsolt a Q3-ban, Hamilton előbb kis hibával is pályacsúcsot döntött, majd jött Bottas, aki csapattársára 2,5 tizeded verve majdnem 1:25 alá vitte a körrekordot Silverstone-ban. A második mért körre Bottas mögött ugyan javítottak a többiek, de megelőzni nem tudták a finnt, aki 6 ezreddel végzett Hamilton, és 79 ezreddel Leclerc előtt. Vettelnek nem sikerült kihoznia a maximumot magából és a kocsiból, csak a hatodik helyen kezd vasárnap a két Red Bull mögül.

A 2019-es Brit Nagydíj vasárnap 15.10-kor rajtol majd.

Rovatok