Index Vakbarát Hírportál

Sisakkamerás videó buktathatta le a Renault-t

2019. október 25., péntek 11:11

Kizárták a Renault autóit a Japán Nagydíjról, mert bebizonyosodott, hogy tiltott fékrendszert használt az istálló. Az első sztori arról szólt, hogy a feljelentő Racing Point (RP) csapat egy korábbi Renault-mérnöktől kapta a fülest, aki ma már az RP tagja.

A német Auto Motor und Sport viszont állítja, a Racing Pointtól azt az információt kapta, hogy nem súgott nekik senki, egyszerűen megnéztek egy februári belső kamerás felvételt a Renault-ról, és észrevették, hogy valami nem stimmel.

Nem szokványos belső kamerás videóról van szó, hanem egy sisakkamerásról: amikor a Renault az év elején bemutatta az új kocsiját, Daniel Ricciardo sisakjára rögzített kamerából is feltették a Youtube-ra az első kört, amit megtett a géppel. Ebből a szögből sokkal jobban látszik a kocsi "műszerfala", azaz a kormánya, amelyen megjelennek a különböző adatok.

A Racing Pointnak az tűnt fel, hogy a kormány bal felső sarkában automatikusan változik egy százalékos arány, amiről úgy gondolták, a fékerőeloszlást mutatja.

Az F1-ben lehet állítani a fékeket, de csak manuálisan, a pilóta megteheti a kormányra szerelt kapcsolóval. Mivel Ricciardo nem állított kézzel semmit, úgy tűnt, hogy a Renault rendszere automatikus, az pedig már külső segítségnek számít - miközben a szabályok szerint a versenyzőnek egyedül kell vezetnie a kocsit.

A Racing Point folyamatosan foglalkozott az üggyel, a júliusi Brit GP után komolyabban: akkor pilótájuk, Sergio Perez autójában - épp egy Hülkenberggel történt koccanás után - elromlott a fékerőszabályzó rendszer, a mexikói pilótának ugyanazzal a beállítással kellett végigmennie az egész futamon, ami miatt sok időt veszített. Állítólag ekkor kezdtek komolyabban gondolkodni a Renault-videón.

A futam utáni hetekben már informálisan jelezték is az FIA-nek, sejtenek valamit a Renault-ról: megkérdezték a szövetséget, szabályos lehet-e egy ilyen rendszer, de a szervezet új eljárási formájának megfelelően nem kaptak választ.

A szuzukai futamon aztán élesben is elég bizonyítékot szedtek össze más belső kamerás felvételekből, hogy hivatalos feljelentést tegyenek. 

Illetve akad még egy magyarázat, miért is várt ki a Racing Point: nagy harcban vannak a konstruktőr-világbajnokság ötödik helyéért a Renault-val.

A Renault Japánban a 6. és a 10. helyével 9 pontot szerzett volna, az RP a 9. helyével kettőt. A Renault 77 ponttal állt volna az RP 54 pontjával szemben, a feljelentés, illetve a kizárás után a Renault-nak 68, a Racing Pointnak, amelynek egyik pilótája egy, a másik két helyet ugrott előre a büntetéseknek köszönhetően, 58 pontja van.

23 helyett 10 pont a különbség

a két csapat között négy futammal a vége előtt, ami a vb hajrájára fordulva nagyon nem mindegy. A Renault 68, a Toro Rosso 62, a Racing Point 58 ponttal áll.

Rovatok