Index Vakbarát Hírportál

Nagy koloncot vett a nyakába a Ferrari-főnök

2019. október 27., vasárnap 08:02

Komplikált menedzselési szituáció előtt állunk. A tapasztalt Vettelt első számúként kezelték, és ezt most nehéz menedzselni. Jövőre különösen nehéz lesz. Szerintem a Ferrari erős lesz jövőre, és boldogulniuk kell a Leclerc és Vettel közötti küzdelemmel. Ha a kocsi jó, és ők mindketten a bajnokságért küzdenek, az a Mercedes győzelmét eredményezheti


- nyilatkozta a napokban Alain Prost a Ferrarinál fennálló, illetve közeledő problémáról.

Az olaszok mindig is első számú pilótát alkalmaztak, azaz egyik versenyzőjükkel kivételeztek, hogy maximális esélyük legyen megnyerni a vb-t. Gondoljunk csak Michael Schumacherre és Eddie Irvine-ra, illetve Rubens Barrichellóra; Fernando Alonsóra és Felipe Massára, vagy legutóbb Vettelre és Kimi Räikkönenre.

Jelenlegi állás szerint viszont

nem egy, hanem két első számú versenyzője van a Ferrarinak: Leclerc és Vettel.

A fiatal monacói első évét futja a sztárcsapatnál, a menedzsment nem számolt vele, hogy ilyen gyorsan ennyire jó lesz, és nem hogy felveszi Vettel tempóját, de veri is a németet. Két futamot megnyert, Spa és Monza után úgy tűnt, átvette a hatalmat az istállón belül. Mattia Binotto csapatfőnöknek lett egy új első számú embere, aki szó szerint kiverekedte magának ezt a posztot, zseniális vezetéssel.

Csakhogy Binotto - és a Ferrari-irányítók - ezt nem ismerték el, vagy fel, és a Szingapúri GP-n egy Vettelnek kedvező taktikai döntéssel visszahozták a versenybe Vettelt, aki megnyerte a futamot. Sőt, a következő nagydíjon, Szocsiban is őt segítették az élre, amelynek az lett az eredménye, hogy elveszítették a futamot. Vettel önbizalma viszont még inkább visszajött, Japánban már pole pozíciót szerzett, hosszú idő, közel 10 verseny után először verte meg időmérőn Leclerc-t, akinek előtte zsinórban négy pole pozíciója volt.

Ha Binotto ebből a négy pole-ból nem csak kétszer támogatja Leclerc-t - amellett, hogy sanszosan zsinórban négyszer győztek volna, nem csak háromszor -, most lenne egy tiszta első számú embere.

Elrendezhette volna az ügyet, 2020-nak már kialakult sorrenddel mehettek volna neki. Pláne adott volt a lehetőség, ugyanis mind Leclerc-nek, mind Vettelnek réges rég elment az esélye a vb-címre, így valójában semmi vesztenivalója nem volt a csapatnak.

A Ferrari 50 éves filozófiájával szembement viszont Binotto, illetve az ő főnökei, így a kérdést jövőre, élesben kell lezongoráznia. Valakit támogatnia kell majd, vagy nagy eséllyel az történik, amiről Prost beszélt.

Binotto egy módon szabadulhat a necces szituációtól: ha olyan jó autót építenek, ami simán veri az összes többit,

és már néhány futam után nyilvánvalóvá válik, hogy a 2020-as Ferrari verhetetlen, annyival gyorsabb, hogy csak Leclerc vagy Vettel lehet a bajnok. Ebben az esetben hagyhatja őket versenyezni, illetve jóval kisebb eséllyel kerülhet olyan helyzetbe, hogy valamelyikük javára/kárára kelljen döntenie.

Rovatok