Index Vakbarát Hírportál

Brazil GP: Kubica csattant, Kvjat kigyulladt

2019. november 15., péntek 16:40

Elég heves esőben indult az első szabadedzés a Forma-1-es Brazil Nagydíj hétvégéjén, ezért perceket kellett várni, hogy beinduljon a forgalom az interlagosi pályán. Sokáig esőben körözött pár pilóta, az edzés felénél is csak az intermediate, vagyis átmeneti esőgumik kerültek fel az extrém esőgumik helyett, és ekkor is még 8 pilótának volt mért köre a 20-ból.

Bár a pálya folyamatosan száradt, igazán sűrű csak az utolsó öt percen belül lett a forgalom. Ekkorra lett olyan állapotú az aszfalt, hogy slick gumikon is kimerészkedjenek a pilóták – volt,aki közepesen, volt, aki lágyon indult neki. Utóbbit választotta felvezető köre után rögtön a pálya elején egyből kicsúszó Max Verstappen, ami jelezte, hogy korai volt a kockázatvállalás. A csapattárs, pont a héten szerződést hosszabbító Alex Albon viszont még messzebb ment a határon tól, ő a gumifalnak csapta a Red Bullt pár kanyarral lejjebb, a vizes füvön semmi esélye nem volt lefékezni a versenygépen, aminek a jobb elejét eléggé összetörte, lesz tehát dolga a csapat szerelőinek a magyar idő szerint este 7-kor kezdődő második szabadedzésig.

Albon autójának mentése után már nem maradt idő az első másfél órából, így ezzel véget is ért a Brazil Nagydíjat kezdő gyakorlás, aminek a végén egyébként Danyiil Kvjat is megpördült ugyanott, ahol Verstappen is.

Ami az időeredményeket illeti, a kicsúszásakor épp az élen álló Albon biztosította, hogy senki ne előzhesse már meg az edzés végén. Mögötte Valtteri Bottas és Sebastian Vettel voltak a leggyorsabbak, ám mivel a hétvége jelentősé részében szárazabb körülményekre számítanak a csapatok, így a sorrend egyáltalán nem mérvadó – már csak azért sem, mert a világbajnok Lewis Hamilton például alig volt kint a pályán, ő 2, Verstappen 3, de Sergio Pérez csak 1, Romain Grosjean pedig csak 2 kört teljesített.

A második szabadedzés úgy kezdődött a Brazil Nagydíjon, ahogy az első véget ért: egy viszonylag nagy kicsúszással, ám ezúttal nem Alex Albon a Red Bull-lal, hanem a kocsiját Nicholas Latifitől visszavevő Robert Kubica volt a Williamsszel. Ekkorra már száraz volt a pálya az esős első edzés után, a tapadás viszont még nem állt helyre, ez okozta a lengyel pilóta hibáját. Kubica sérülés nélkül szállt ki az autóból, a mentés miatt viszont hosszú percekig állt az edzés piros zászló mellett.

A folytatásban nagyjából zavartalanul ment minden egészen az utolsó 20 percig, amikor Pierre Gasly Toro Rossójában füstölt el a motor, a francia pilóta pedig a pálya szélén volt kénytelen félreállni, virtuális biztonsági autót eredményezve. A Toro Rosso egyébként elég cudarul áll idén a motor megbízhatósága szempontjából, a két autóban 7-7 erőforrás füstölt el eddig röviddel a szezon vége előtt.

Eközben a két Ferrari került az élre a köridőket nézve, Sebastian Vettel minimális különbséggel előzte Charles Leclerc-t, akit Max Verstappen, majd a két Mercedes követett. Az első öt nagyon szorosan összejött, 3 tized sem volt közöttük, a nagycsapatok pilótái közül egyedül az első edzés végén kicsúszó Alex Albon hiányzott, aki az újjáépített autóval lassan kezdte meg a felzárkózást.

A Brazil GP pénteki napját a másik Toro Rosso falnak csapódása zárta, Danyiil Kvjat csattant a kocsi oldalával a gumifalnak, ami után ki is gyulladt az orosz versenyautója. Kvjat szinte biztosan valami technikai hiba miatt esett ki, a visszajátszás során lehetett hallani, hogy még a pályán volt, amikor valami éles hanggal eltört az autóban.

A szabadedzések végeredménye

Első edzés

Második edzés

Rovatok