Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak az F1-es csapatok a Ferrari és a FIA titkos megállapodása miatt

2020. március 4., szerda 12:00

A 2019-es F1-es szezon vége felé több csapat bepanaszolta a Ferrarit a FIA-nál, azt állítva, hogy trükközik a motorjával, kijátssza a benzinfelhasználásra vonatkozó előírásokat. Az FIA nem talált szabálytalanságot, de a vizsgálat után mintha visszaesett volna a Ferrari sebessége, nem volt akkora fölénye az egyenesekben. 

Az idei tesztszezon alatt a FIA kiadott egy enigmatikus közleményt, ami arról szólt, hogy átfogó vizsgálatnak vetették alá a Ferrari motoregységét és több technikai kérdésben megegyeztek a csapattal, de ennek részletei titkosak maradnak. 

Válaszul a hét másik nem Ferrari-motort használó csapat szerdán közös közleményben tiltakozott a Ferrari és a FIA titkos megállapodása ellen. Mint írják, meglepte és sokkolta őket a FIA közleménye. A tiltakozók szerint a FIA-nak ellenőrző és szabályalkotó testületként a transzparens módon kéne eljárnia ilyen esetekben. Követelik, hogy fair és megnyugtató módon rendezette a kérdést a FIA. Azt sem zárják ki, hogy jogi lépéseket tegyenek az ügyben.

Tiltakozó csapatok:

A Haas és az Alfa Romeo szintén Ferrari-motorokat használ, így értelemszerűen ők nincsenek a tiltakozók között.

Rovatok