Index Vakbarát Hírportál

Nem olyan a hangulat a melbourne-i F1-en, mint általában

2020. március 11., szerda 19:29

Miközben a világ minden táján törlik, halasztják vagy zárt kapuk mögött rendezik meg az 500 főnél több nézőt vonzó sporteseményeket a koronavírustól tartva, a szezonnyitó ausztrál Forma-1-es nagydíj nagyjából zökkenőmentesen halad, a terveknek megfelelően. Melbourne-ben lesz verseny, és még a több tízezres, szombat-vasárnap akár 100 ezres közönséget is kiengedik az eseményre.

A hangulat azért nem olyan, mint eddig. Szerdán Ausztráliába lépve karanténba helyezték a McLaren egy, a Haas csapat két munkatársát, ám ennél a jelen lévő érdeklődők, a sajtó és a pilóták jobban megérzik a módosított munkakörülményeket.

Utóbbi módszernél is óvatosabb volt a Renault, amely szerdai autóbemutatóján a kocsi leleplezése után azonnal kivonta a gáláról két versenyzőjét, Daniel Ricciardót és Esteban Ocont, akik szóba sem állhattak az újságírókkal. Amint Cyril Abiteboul csapatfőnök elmondta, mindezt a koronavírus miatti óvatosságból tették.

Tartott sajtóeseményt a Red Bull Racing, de Max Verstappent és Alex Albont maximum két méterről figyelhették az újságírók, és csak ilyen távolságból tehettek fel nekik kérdéseket. Albon beszélt bővebben a szituációról.

Melbourne-ben nyilván más az atmoszféra, mint a múltban volt. Persze én csak másodszor vagyok itt, de érezni, hogy ez más lesz. Nem tudom, milyen intézkedéseket terveznek (a szervezők), de remélem, megtaláljuk az egyensúlyt, hogy a pilóták és a csapatok biztonságban legyenek, mert komoly problémával állunk szemben. De nem akarjuk cserben hagyni a drukkereket sem, valamilyen interakció fontos lenne velük

- nyilatkozta Albon, aki második évét kezdi a Forma-1-ben.

A nagydíj programja elméletileg a terveknek megfelelően zajlik majd, pénteken szabadedzések, szombaton időmérő, vasárnap futam, ami más lesz, azt akkor fogjuk tapasztalni, ha a pilóták kiszállnak a kocsiból. Az interjúknál például biztosan szokatlanul nagy lesz a távolságtartás.

(Borítókép: Sam Tabone / Getty Images)

Rovatok