Index Vakbarát Hírportál

Új csapat tűnhet fel a Forma-1-ben 2022-ben

2020. május 8., péntek 10:45

Továbbra sem tett le a Forma-1-es szereplésről a Panthera Team Asia, írja a Motorsport.com. Az Egyesült Királyságban székelő ázsiai hátterű csapat legkorábban 2022-től csatlakozhat a mezőnyhöz, mivel a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a 2021-re tervezett szabálymódosítási csomagot, ami új aerodinamikai szabályokat és költségvetési limitet hoz a sportágban.

A Panthera Team számára azért is lehet vonzó az F1, mert a csapatok belementek a költségek csökkentésébe: 2021-től maximum 145 millió dollárt költhetnek és a következő években még tovább fogják csökkenteni az éves költséghatárt. 

Benjamin Durand csapatfőnök azt mondta, a járvány ellenére nem állt le a projekt, szakemberek egy csoportja továbbra is dolgozik a versenyautó fejlesztésén, a befektetők felkutatás is zajlik. Annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy az egyik F1-csapattól vegyenek autót, ha az engedélyezett lesz. Durand elárulta, a járvány kitörése előtt sikerült megállapodniuk az egyik F1-es konstruktőrrel, hogy motort és egyéb alkatrészeket szállítsanak nekik. Az F1 tavaly októberben még azt közölte, hogy nincsenek komoly jelentkezők. 

2010 óta négy  új csapat indult a Forma-1-ben, ezek közül egyedül már csak a 2016-ban csatlakozó amerikai Haas tagja a mezőnynek, a HRT, a Virgin és a Lotus tönkre ment időközben. Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke nem zárta ki, hogy a járvány miatt előállt gazdasági helyzet miatt további csapatok mehetnek csődbe, ha nem lép a sportág. Elsősorban a kisebb csapatok, a Haas, az Alfa Romeo, a Racing Point és a Williams lehet veszélyben. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk. 

Rovatok