Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus miatt elhalasztják Schumacher őssejtkezelését

2020. június 12., péntek 14:19

Csütörtöki sajtóhírek szerint hamarosan őssejtkezelésen eshet át a hétszeres F1-világbajnok Michael Schumacher, aki 2013-as síbalesete óta súlyos agykárosodásából lábadozik, ám a The Guardian arról ír , hogy a műtétet a koronavírus-veszély miatt egyelőre nem hajtják végre az 51 éves németen.

A család – a Michael Schumachert érintő ügyekben megszokott módon – se megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a csütörtöki információkat.

A műtétről szóló sajtóhírek az olasz médiában kezdtek el terjedni, azt állítva, hogy a beavatkozást az a  Dr. Philippe Menasche kardiológus végzi majd, aki állítólag 2019-ben is műtötte már Schumachert. A The Guardian értesülései szerint viszont bizonytalan időre elnapolták a beavatkozást, ám nem tettek le arról. Az eljárást maga Menasche fejlesztette ki – ebben őssejteket ültetnek a szív izmaira, hogy azok egészséges sejtekkel helyettesítsék az elhalt sejteket. A korábbi kísérletek alapján teljesen biztonságos az eljárás, de arra még nincs bizonyíték, hogy van-e bármi hatása agykárosodás esetén, vagyis hogy segít-e az idegi sejtek pótlásában.

A több mint hat éve ágyhoz között Schumacher a síbalesetben szenvedett agykárosodáson felül izomsorvadásban és csontritkulásban is szenved a mozdulatlansága miatt.

Rovatok