Index Vakbarát Hírportál

Tízezer koronavírusteszttel tér vissza a Forma-1

2020. június 23., kedd 11:11

Július 5-én, az Osztrák Nagydíjjal indul el a Forma-1 idei szezonja, a világbajnokság a koronavírus-járvány miatt került több hónapos csúszásba, több futamot töröltek a versenynaptárból. A versenyeket zárt kapuk mögött, szigorú járványügyi előírások mellett tartják meg. Ennek része, hogy folyamatosan tesztelni fogják a csapatok és a futamok lebonyolításában részt vevő stáb tagjait. Az osztrák futam hétvégéje alatt 10-12 ezer vizsgálatot végeznek majd, írja az MTI. A vizsgálatok lebonyolításával megbízott biotechnológiai vállalat, az Eurofins Genomics kedden felállította az első két tesztelési állomását a futam helyszínén, a spielbergi Red Bull Ring környékén. 

Mindenki, aki a pályán dolgozni fog, ez összesen háromezer embert jelent, csak négynapos, vagy annál korábbi negatív koronavírus teszt birtokában végezheti a munkáját

- nyilatkozta az osztrák hírügynökségnek Siegfried Schnabl, az Eurofins Genomics ausztriai és kelet-európai régióért felelős üzletvezetője. A verseny idejére növelni fogják a tesztelési kapacitásukat, összesen 20 állomást terveznek felállítani. 

UGYANEZ A CÉG VÉGZI MAJD A TESZTELÉST A MAGYAR NAGYDÍJON IS, AMIT JÚLIUS 17. ÉS 19. KÖZÖTT RENDEZNEK. 

"Nagyjából egy 50 fős csapattal dolgozunk, akik rutinszerűen vizsgálják a Forma-1-es csapatok tagjait és a Nemzetközi Automobil Szövetség delegált képviselőit. Mind az öt napon mindenki legalább egyszer tesztelve lesz" - mondta Schnabl. A levett mintákat egy németországi laborba szállítják, 16-24 órán belül ki is elemzik őket. 

Gyulay Zsolt,  a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta a zárt kapus rendezésről, hogy nézők nélkül sem lesz könnyebb dolguk a sok előírás miatt; a csapatok például nem hozzák a motorhome-jaikat, ezért egy kisebb konténervárost kell felhúzniuk a pálya területén. A tévéstábok is kisebb létszámmal lehetnek kint a helyszínen, a korábban megszokott 200-300 tévés helyett maximum 60 fő dolgozhat a hétvége alatt. A magyar versenyhétvége alatt maximum 2000 fő lehet kint a helyszínen. 

Rovatok