Index Vakbarát Hírportál

Rajt előtti katasztrófából lett második Verstappen a Magyar Nagydíjon

2020. július 19., vasárnap 17:32

Max Verstappen nagy csatában védte meg a második helyét a 35. Magyar Nagydíjon, de végül sikerült maga mögött tartania Valtteri Bottast, aki alig több, mint 7 tizedmásodperccel a Red Bull után haladt át a célvonalon.

A futamot a hetedik helyről kezdő Verstappen szempontjából önmagában az öt hely előrelépés is nagy eredmény volt, miután a szombati időmérőn ő és a csapattárs Alex Albon is szenvedtek, de úgy pláne óriási eredmény a 2. hely, hogy Verstappen a rajtrácsra tartva a 12-es kanyarban kicsúszott, és a gumifalon megtörte a kocsiját.

A futam ugyanis vizes pályán indult, miután a rajt előtt 1,5 órán át eső áztatta az aszfaltot. Ezért a teljes mezőny a vies pályára készülve gurult ki a rajtrácsra, Verstappen viszont a 12-es kanyarban hibázott, és beleállt a gumifalba.

Leszakadt a kocsi első szárnya, de sérülést szenvedett a bal első felfüggesztés is. Előbbit az orrkúp teljes cseréjével gyorsan megoldották, de a felfüggesztésben több alkatrészt is ki kellett cserélni villámgyorsan – a szerelők a megadott határidő előtt 20 másodperccel készültek el, így Vertappen végül elrajtolhatott. A futam után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elmondta, hogy normál esetben, nem kapkodva 1,5 óra lett volna az alkatrészek cseréje, ezt végül 20 perc alatt oldották meg a rajtrácson. Persze, ha sürget az idő, akkor a versenycsapatok néha csodára képesek.

Hasonló hibát inkább rutintalan versenyzők szoktak elkövetni, de a rontás nem zökkentette ki Verstappent, sőt, talán még jobban koncentrált emiatt. A holland pilóta már a rajtnál kilőtt egészen a második helyig, és azt lényegében a leintésig meg is tartotta, ezzel az eddigi három futamon a legjobb eredményét érte el, szinte vert helyzetből felállva.

„A szerelőink elképesztő munkát végeztek, amit ezzel a második hellyel tudtam meghálálni. Nagyon örülök az eredménynek, mert sikerült beférnünk a két Mercedes közé” – mondta a holland versenyző a leintés után.

(Borítókép: A 35. Magyar Nagydíj rajtja előtt balesetet szenvedő Max Verstappen. Fotó: Bryn Lennon / Getty Images Hungary)

Rovatok