Index Vakbarát Hírportál

Nincs megegyezés, elmarad az F1-es Ausztrál Nagydíj

2021. július 6., kedd 07:43

Elmarad az idei F1-es Ausztrál Nagydíj, miután a szervezők és a Formula–1 vezetősége nem tudott megegyezni az országban érvényben lévő szigorú beutazási korlátozások és karanténszabályok enyhítéséről.

A 2020-as szezonban az utolsó pillanatban mondták le az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, idén pedig márciusról novemberre halasztották. Az AP hírügynökség keddi beszámolója szerint a szervezők nem tudtak megállapodni a Liberty Mediával, így idén sem versenyeznek Melbourne-ben.

Ausztráliában beutazási korlátozások vannak érvényben, ráadásul az átoltottság aránya is alacsony: a lakosság 7,3 százaléka kapta meg eddig mindkét oltását. Csak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagát használják.

Az F1-es és a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) idei nagydíjának elhalasztását is kedden jelentette be Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula. 

Az F1-es Ausztrál Nagydíj szervezői prezentáltak a kormánynak egy Covid-biztos tervet: a versenyzőkre és csapattagokra szigorú szabályok és buborék várt volna, ám a politikai vezetők nemet mondtak erre.

Az AP információi szerint egyelőre nem tudni, hogy helyettesítik-e egy másik futammal az Ausztrál Nagydíjat, de az biztos, hogy Katar és Kuvait is beugrásra kész, valamint az sem kizárt, hogy két versenyhétvégét tarthatnak Austinban.

Kilenc futam után Max Verstappen (182 pont) áll az élen, a címvédő Lewis Hamilton (150) a második, Sergio Pérez (104) a harmadik. Legközelebb jövő hét végén, Silverstone-ban versenyez a száguldó cirkusz, majd augusztus elsején jön a Magyar Nagydíj a Hungaroringen.

(Borítókép: Látkép Melbourne-ből, az Ausztrál Nagydíj helyszínéről. Fotó: Sam Tabone / Getty Images Hungary)

Rovatok