Index Vakbarát Hírportál

Előnyben van a Red Bull Mexikóban

2021. november 6., szombat 09:52

A pénteki első edzést még ugyan Valtteri Bottas nyerte, ám délutánra a Red Bull állt az élre Max Verstappennel, ráadásul nem is kicsi előnnyel.

Robog tovább az izgalmakban eddig is bővelkedő 2021-es Formula–1-es szezon, ahol Lewis Hamilton és Max Verstappen valószínűleg az utolsó futam utolsó kanyarjáig késhegyre menő harcot fog vívni a bajnoki címért. A párviadalban jelenleg a holland trónkövetelő vezet 12 ponttal a címvédő előtt, azonban elég egyetlen apró hiba és máris fordulhat a kocka. 

A versenyzőkre és a csapatokra  újabb tripla hétvége vár a következő hetekben, sorrendben Mexikóba, Brazíliába és Katarba látogat a mezőny. Első állomásunk Mexikóváros, pontosabban az Autódromo Hermanos Rodríguez elnevezésű pálya, amely sok szempontból egy különleges helyszíne a versenynaptárnak. Kezdjük azzal, hogy a mexikói szurkolók évről évre igazi fesztiválhangulatot teremtenek és a versenyzők is imádják a  2015-ben visszatérő pályát, különösen a hazai fiú, Sergio Pérez.

Emellett a mérnököknek is igazi kihívás ide beállítani a technikákat, ugyanis a tengerszint felett nagyjából 2300 méterrel fekvő pályán jóval ritkább a levegő, ami miatt fontos az erőforrások optimális hűtését menedzselni, valamint  a szárnybeállítások terén is törekedni kell a minél hatékonyabb leszorítóerő elérésére. Továbbá a ritkább levegőben a DRS hatása is jóval csekélyebb, éppen ezért hiába a sok egyenes, a legtöbbször kevés előzést látunk a verseny során.

Az első edzés Valtteri Bottasé volt

Van tehát bőven dolga a csapatoknak, hogy a versenyre megfelelően felkészítsék az autókat, erre szolgált a pénteki két szabadedzés is, amelyek közül az elsőn többen is hibáztak a csúszós aszfalton, Sergio Pérez és Charles Leclerc is autót tört, pont ugyanazon a helyen, az utolsó kanyarban.

A tréning nagy részében Verstappen és Hamilton váltotta egymást az élen, ám végül a brit csapattársa, Valtteri Bottas érte el a legjobb köridőt, 1.18.361-et. A finnt csapattársa követte, majd jött a két Red Bull Verstappen, Pérez sorrendben.

A második edzésen Verstappen a gázra lépett

Magyar idő szerint péntek este 22.00-től jöhetett a folytatás, ahol az egykörös tempó mellett a csapatok már a versenytávra is elkezdtek felkészülni. Az F1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli a C2-C3-C4-es garnitúrákat hozta el Mexikóba. Az első 15 perc után Verstappen állt az élen 1.17.920-s idővel, hét tizedet verve Pérezre. George Russell edzése hamar véget ért a váltója meghibásodása miatt, így a garázsban maradt a Williams.

Nem sokkal később a holland tovább fokozta a tempót és 1.17.301-re szorította a legjobb köridőt, míg Hamilton bejött másodiknak. Végül az edzés második felére felkerültek a sárga-és fehér oldalfalú közepes és kemény keverékek, jöttek a versenyszimulációk, így aztán a köridők már nem javultak, Verstappen meggyőző fölénnyel nyerte a második edzést Bottas, Hamilton és Pérez előtt.

A hétvége programja szombaton, magyar idő szerint 18.00-tól a harmadik tréninggel, majd 21.00-től az időmérő edzéssel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette

Rovatok