Index Vakbarát Hírportál

Példátlan szankció: a britek nem engedik az orosz F1-est versenyezni Silverstone-ban

2022. március 2., szerda 14:38

A sportvilágban sem csendesülnek a hangok a zajló orosz–ukrán háború kapcsán; egybehangzó nemzetközi sajtóbeszámolók szerint Nyikita Mazepin nem vehet részt a Brit Nagydíjon.

A Sky Sports arról számolt be, hogy a Motorsport UK a háborús helyzet kirobbanása miatt így szankcionálja a Haas fiatal orosz pilótáját.

Nem csupán az orosz és belarusz sportolókkal kapcsolatban, hanem a csapatoknál is fennáll a tiltás, amely szerint nem vehetnek részt motorsportversenyen az Egyesült Királyságban, ahogy a két nemzet tisztviselői sem képviseltethetik magukat, a nemzeti szimbólumok sem jelenhetnek meg.

Kedden még úgy festett, hogy az F1-ben tavaly debütáló orosz pilóta gond nélkül végigversenyezheti a 2022-es évet, hiszen a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) megerősítette, hogy az orosz és a belarusz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnek a sorozatokban.

David Richards, a Motosport UK vezetője szerdán ugyanakkor már arról számolt be, hogy a 23. születésnapját épp ma ünneplő Mazepin nem állhat rajthoz a Brit Nagydíjon.

Az egész Motorsport UK-közösség elítéli Oroszország és Belarusz ukrajnai háborús cselekedeteit, és szolidaritását és támogatását fejezi ki mindazok felé, akiket a konfliktus érint – indított Richards. – Itt az idő, hogy a nemzetközi motorsportközösség cselekedjen és támogatásáról biztosítsa Ukrajna lakosságát és kollégáinkat az ukrán szövetségnél.

A 2022-es F1-es idény március 20-án Bahreinben indul, és november 20-án Abu-Dzabiban zárul. A 22 futamos évadban július 3-án rendezik meg a Brit Nagydíjat, a Hungaroringen pedig július 31-én versenyeznek a pilóták.

(Borítókép: Kenzo Tribouillard / AFP)

Rovatok