Index Vakbarát Hírportál

Megtörte a csendet a kirúgott orosz F1-es versenyző

2022. március 9., szerda 14:07

Múlt szombaton bontotta fel szerződését Nyikita Mazepinnel a Formula–1-ben szereplő Haas. Az amerikai istálló az Uralkali vállalattal is szakított. Az orosz versenyző akkor azt ígérte, van még mondanivalója, most pedig sajtótájékoztatón mondta el a véleményét a történtekkel kapcsolatban.

Mazepin édesapja szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, így tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor kell távoznia a csapattól.

Én is a sajtóból értesültem róla. Nem figyelmeztettek előre, csak annyit mondtak, hogy ez van, és tizenöt percen belül nyilvános lesz

– fogalmazott egy szerdai sajtótájékoztatón a 23 éves pilóta, aki szerint a döntés tisztességtelen és nincs jogalapja.

Az orosz versenyző 2021-ben csatlakozott a száguldó cirkuszhoz, 22 versenyen nulla pontot szerzett, 

Nem látom lezártnak az F1-es karrieremet. Megmaradok abban a fizikai állapotban, hogy versenyezni tudjak, és ha úgy adódik, élek a lehetőséggel

– mondta Mazepin, aki kizárja, hogy visszatér a Haashoz.

Nem térek vissza olyan helyre, ahol nem hisznek bennem. Az F1 veszélyes hely, ahol bizalomra van szükség, ez pedig már nincs meg bennem.

A Haas már az utolsó barcelonai tesztnapon az Uralkali-festés nélkül gurult ki a versenypályára, ezt követően – többek között az egyre növekvő társadalmi nyomás miatt – tulajdonképpen idő kérdése volt, mikor köszönnek el Mazepintől.

A sajtóeseményen az orosz pilóta nem kívánta kommentálni az Ukrajna elleni háborút. Az erre, valamint édesapja és Putyin kapcsolatára vonatkozó kérdésekre sem válaszolt.

A német Bild úgy tudja, Mazepin (az Uralkalin keresztül) évente körülbelül 25-30 millió pluszt jelentett a Haasnak. Az még nem világos, hogy Mick Schumacher mellett ki lesz az istálló másik pilótája a jövő hét végén kezdődő szezonban.

Mazepin azt is bejelentette, hogy alapítványt szeretne létrehozni, amely olyan orosz sportolókat támogatna, akik nem indulhatnak bizonyos versenyeken. A szervezetet az Uralkali finanszírozná abból a pénzből, amely a Formula–1-be folyt volna be.

(Borítókép: Nyikita Mazepin 2020. szeptember 11-én. Fotó: Joe Portlock – Formula 1 / Formula 1 via Getty Images)

Rovatok