Index Vakbarát Hírportál

Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtt bejelentette a visszavonulását

2022. július 28., csütörtök 12:15 | aznap frissítve

Sebastian Vettel négyszeres Formula–1-es világbajnok az újonnan létrehozott közösségi oldalán árulta el, tervei szerint a 2022-es idényben szerepel utoljára a sorozatban. A német pilóta tizenöt idényt követően akasztja szögre a sisakot.

Ré„Imádom ezt a sportágat” – kezdi a bejelentéshez készült videóban Sebastian Vettel, aki 2010 és 2013 között sorozatban négyszer nyert F1-es világbajnoki címet a Red Bull-lal, később pedig a Ferrari pilótája lett, amelytől 2020-ban köszönt el. Az elmúlt másfél évben az Aston Martinnál versenyzett, versenyez.

A 35 éves sportoló köszönetet mondott mindazon „fantasztikus embereknek”, akikkel az elmúlt 15 évben együtt dolgozhatott.

„A fókusz időközben megváltozott, már nem a győzelmek, a bajnoki címek jelentik a legfontosabb dolgot, hanem hogy a családommal lehessek és láthassam, ahogyan felnőnek a gyermekeim. Hogy ott lehessek, amikor szükségük van rám, hogy segítsek nekik felállni, amikor elhasalnának” – tette hozzá, kijelentve, úgy érzi, rengeteg feladata lenne a gyerekei körül, akik mellett rengeteget tanulhat még saját magáról is.


Vettel filozofikus gondolatokat fogalmaz meg búcsú videójában az emberekről és az emberiségről, mint mondja, hisz abban, hogy mindenki jó, és tudja, nehéz, kiszámíthatatlan időszak előtt áll a világunk, a következő évek meghatározóak lesznek nemcsak számunkra, hanem az eljövendő generációk számára is.

„Sokat gondolkodtam a visszavonuláson, nehéz volt meghoznom a döntést” – tette hozzá.

Csapatfőnöke, Lawrence Stroll az Aston Martin közleményében mondott köszönetet Vettelnek az elmúlt időszakban a csapatnál tett erőfeszítéseiért, megjegyezve, bízik abban, hogy az idény hátralévő részében képesek lesznek a német versenyző karrierjéhez méltó lezárást összehozni. „Ő a Formula–1 történetének valaha volt egyik legnagyobb alakja, igazi privilégium volt vele dolgozni” – jelentette ki a kanadai üzletember.

Vettel 2007-ben a BMW Sauber színeiben mutatkozott be az F1-ben, majd a Toro Rossónál kapott állandó ülést, innen került 2009-ben a Red Bullhoz. Eddig 290 versenyhétvégén vett részt, 122 dobogós helyet szerzett és 54 futamot tudott megnyerni. Nála több győzelmet csak Lewis Hamilton (103) és Michael Schumacher (91) jegyez a sportág történetében.

Az F1-es világbajnokság mezőnye hétvégén épp Magyarországon, a Hungaroringen versenyez. 

(Borítókép: Sebastian Vettel  2022. július 24-én. Fotó: Alessio Morgese/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok