Index Vakbarát Hírportál

Verstappen hazai pályán, füstgránátok között szerzett pole-t

2022. szeptember 3., szombat 16:14

A Holland Nagydíj időmérő edzését Max Verstappen nyerte, a második helyről Charles Leclerc, a harmadikról Carlos Sainz rajtol majd.

Egy héttel ezelőtt Max Verstappen Spa-Francorchamps-ban lealázta a mezőnyt, a holland a 14. helyről rajtolva toronymagasan nyerte a Belga Nagydíjat. Most Verstappen hazai pályán uralhatja a tempót, ám a szabadedzések korántsem tükrözik az egy héttel ezelőtti formáját a címvédőnek.

Az első szabadedzést meglepetésre a Mercedes vitte el, Russell tudott nyerni, míg Verstappent technikai probléma hátráltatta. A második gyakorláson már a Ferrari volt a leggyorsabb Leclerc-rel. A monacói a harmadik szabadedzést is megnyerte, ám Verstappen a harmadik gyakorláson már közel egy tizedre közelítette meg annak ellenére, hogy a holland előző napja gyakorlatilag a kukában landolt.

Pénteken hivatalosan is bejelentette a McLaren, hogy megtalálták Daniel Ricciardo utódját a 2023-as évre. Jövőre Lando Norris mellett a tavalyi F2-es világbajnok Oscar Piastri vezethet a wokingiaknak.

Ami a fejlesztéseket illeti, Zandvoortra négy csapat hozott apró újításokat. Az Alpine az első és hátsó szárnyán is módosított annak reményében, hogy valamivel több leszorítóerőt és alacsonyabb légellenállást tudnak elérni. Ugyanilyen céllal változtatott az AlphaTauri a hátsó szárny fősík és véglap közötti részletén. A Williams az első szárnyvéglap csatlakozásán, az Alfa Romeo a hátsó fékhűtő csatornákon fejlesztett a stabilabb áramlások érdekében.

A sok nyújtott, hosszú, ráadásul két döntött kanyarból álló zandvoorti aszfaltcsíkra a Pirelli, az F1 hivatalos gumiszállítója a legkeményebb kiosztást biztosította a csapatok számára (C1-C2-C3). A DRS-zónát a tavalyihoz képest a versenyigazgatóság kibővítette, így a pálya több előzési pozíciót rejt magában, ráadásul ennek köszönhetően a pálya végsebessége is megnőtt.

 Q1

Az időjárás a teljes időmérő edzésre kegyesnek ígérkezett, 26 fokos hőmérsékletben kezdte meg a mezőny a mért köröket, azonban a szél erőssége folyamatosan nőtt.

A kvalifikáció első részében az élmenők szokás szerint kivártak, csupán a 10. perc környékén kezdték meg első éles körüket. A hétvége abszolút legjobb idejét Max Verstappen rögtön megfutotta, a holland 1:11.317-tel állt az élre. A Mercedes is hozta a hétvégén mutatott bravúros formáját, Russell a harmadik, Hamilton a negyedik helyre jött fel, csupán két tized lemaradással Verstappenhez képest.

Az utolsó percekben nagy hajrá következett, a pályán folyamatosan javultak a körülmények, aminek igazi nyertese Cunoda Juki volt, aki a második helyre jött fel (végül harmadik helyen végzett), Alexander Albon is simán továbbjutott, sőt Mick Schumacher is bravúrosat ment, így ő is bejutott a Q2-be.

A kiesők végül meglepetésre Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Nicholas Latifi lettek.

Q2

A pályára érkező galambok és füstrakéták miatt kis késéssel kezdődött a második etap. Verstappen tovább tudta javítani a hétvége legjobb köridejét, a holland 1:10.927-es idővel állt az élre. Hamilton is feltekert mindent, amit fel lehetett, a hétszeres világbajnok a második helyre jött fel, mindössze egy tized lemaradásban a címvédőtől.

Meglepetésre a Ferrarik csupán a 7-8. helyen álltak a Q2 félidejében, igaz, mindkét pilóta használt lágy gumikon teljesítette mért körét.

Az utolsó percekben már a Q3-ba való továbbjutás volt a tét. Leclerc javított is, ráadásul lila utolsó szektorral a második helyre jött fel. Norris is jót ment, az ötödik helyen végzett. Sainz végül váratlanul jó időt jött: a spanyol futamgyőztes az első helyre ugrott fel. Schumacher és Cunoda ismét a továbbjutók közé verekedte magát.

A kiesők sora: Pierre Gasly, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Csou Küan-jü, Alexander Albon.

 Q3

Max Verstappen elsőként hajtott a pályára, lila első, második és harmadik szektort teljesítve, a hétvége abszolút legjobb köridejét megfutva állt az élre. Pérez több mint fél másodperc hátránnyal a második helyre jött fel.

A Mercedesek még tovább gyorsultak, Hamilton csupán egy tized hátránnyal a második helyre jött fel. Erre jött Leclerc válasza, és Verstappen legjobb idejét legyűrve 1:10.456-tal állt az élre.

A véghajrában ismét füstgránát gurult a pályára, de ez (még) nem zavarta meg a pole pozícióért küzdőket. Charles Leclerc tovább javult az élen, de Max Verstappen volt az abszolút leggyorsabb, a holland 1:10.342-vel szerezte meg a pole-t Zandvoortban. A harmadik helyen végül Carlos Sainz végzett.
Ami a füstgránátnak nem sikerült, azt összehozta nagy igyekezetében a másik Red Bull-pilóta: Sergio Pérez kipördülése miatt ugyanis a később érkezőknek bele kellett emelniük az utolsó nyújtott jobbosba, így a két Mercedesnek nem volt esélye az eddigieknél is nagyobb bravúrt elérni és végül valóban harcba szállni a pole-ért.

Időmérő utáni interjúk

Max Verstappen:

Hihetetlen a közönség. Tegnap nagyon nehéz napunk volt, jól dolgoztunk éjszaka, a csapat mindent megtett, hogy ez a mai nap így alakuljon. Reménykedünk, hogy holnap is hasonló sikereket érünk el.

Charles Leclerc:

Az elején eléggé megijedtem, mert Max sokkal gyorsabb volt nálunk, de a Q3-ban már kiegyenlítődött minden, jó kört tudtam futni. Az előző héthez képest sokkal erősebbek vagyunk, jó rajtot kell vennem holnap, meglátjuk, utána mi történik.

Carlos Sainz:

Tiszta kör volt, nem hibáztam benne, egyszerűen hiányzott az az egy tized. Elképesztő a vonalvezetés, nagyon megterheli az abroncsokat, nehéz itt előzni, de a stratégia szempontjából több lehetőségünk is lesz holnap.

A Holland Nagydíj hétvégéje vasárnap a 15.00-kor rajtoló futammal zárul.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Christian Bruna / Reuters)

Rovatok