Index Vakbarát Hírportál

Verstappen pórul járt a biztonsági autóval, Pérez nyerte az Azeri Nagydíjat

A Formula–1-es Azeri Nagydíj körről körre

Vége
GettyImages-1486235822
2023.04.30. 12:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az már szombaton biztossá vált, hogy Esteban Ocon a sprint után a vasárnapi futamon is a bokszutcából lesz kénytelen rajtolni, miután az Alpine megszegte a parc fermé szabályokat. Hozzá csatlakozik a bokszutcában Hülkenberg, hasonló vétségek miatt. 

  • Verstappen áll az élen 75 ponttal, mögötte csapattársa, Sergio Pérez 62 ponttal a második, míg Fernando Alonsóé jelenleg a dobogó legalsó foka 48 egységgel.

  • Perceken belül rajtol a futam, nézzük, mik a legfontosabb tudnivalók a pályáról. 

    • Az Azeri Nagydíj 51 körből áll, 
    • az első Azeri Nagydíjat még 2017-ben Daniel Ricciardo nyerte, 
    • azóta győzedelmeskedett Hamilton, Bottas, Pérez és Verstappen is,
    • a Baku City Circuit pályahossza 6,006 km, a kanyarok száma pedig 20. 
  • Szombaton a sprintkvalifikáció és a 17 körös sprintfutam volt főszerepben. Előbbin ugyanúgy Leclerc volt a leggyorsabb, de első helyét a sprintfutamon nem tudta megtartani, a 100 kilométeres hajszát Sergio Pérez nyerte, a második helyen a monacói, míg a harmadik helyen Verstappen ért be. 

    A viszonylag eseménytelen futamnak volt utóélete, mivel Verstappen és Russell között kibontakozott egy konfliktus. A holland azt sérelmezte, hogy a sprintfutam nyitókörében ellenfele veszélyes körülmények közepette előzte meg, sőt, károsodást is okozott az autójában. 

    Verstappen a sajtótájékoztatón is még ezen volt fennakadva, mint mondta, fogalma sincs, miért kell ekkora kockázatot vállalni már az első körben. „Szerintem bőven elég helyet hagytam neki, de úgy tűnik, hogy a Mercedesnek nem kell sok, ha egy Red Bullnak kell nekimenni” – tette hozzá. Minden további az esetről alább!

  • A Formula–1-es versenynaptár történetének első olyan hétvégéjéhez érkeztünk Bakuban, ahol ugyan sprintfutamot rendeztek szombaton, de annak az eredménye nem befolyásolta a vasárnapi futam rajtsorrendjét. 

    A pénteki időmérő edzés alapján állhatnak fel a rajtkockákba a versenyzők, ezek szerint pedig az a Leclerc indulhat az élről, aki pályarekorddal utasította maga mögé a mezőnyt. 

  • Köszöntjük olvasóinkat! Magyar idő szerint 13 órakor elrajtol a Formula–1-es Azeri Nagydíj futama, az 51 körös hajsza! 

    Az élről a Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc indulhat, míg a második rajtkockából Max Verstappen, a harmadikból Sergio Pérez várja a lámpák kigyulladását. 

Rovatok