Index Vakbarát Hírportál

Leclerc ismét összetörte a Ferrarit, ezzel megnyerve az időmérőt Péreznek

2023. május 6., szombat 23:08

Drámai végkifejletet hozott a Formula–1-es Miami Nagydíj időmérője. A hajrára felélénkülő szélben Pérez kivételével szinte minden élmenő hibázott, utóbbiak közül Charles Leclerc ráadásul kétszer is, úgy, hogy másodjára piros zászlóval meg is kellett szakítani a kvalifikációt. Mivel nem maradt elég idő az újraindításra, a többségnek nem volt második dobása, a címvédő Max Verstappen pedig a 9. helyen ragadt.

Miután több mint négytizedes előnnyel nyerte a harmadik szabadedzést, a Miami Nagydíj időmérőjét is abszolút esélyesként kezdhette meg Max Verstappen. A kétszeres világbajnokhoz a két Ferrari, s csapattársa, Sergio Pérez állt még úgy, ahogy közel a hétvége korábbi szakaszaiban, míg az első tréninget megnyerő Mercedes pilótái teljesen elvesztek a mezőnyben.

Q1

Az első etap elején Nico Hülkenberg csúszott kis híján a falba, ám megmentette a helyzetet. S ha már így alakult, a rutinos német pilóta 1:27.957-es idővel simán tovább is jutott a következő szakaszba. Végül csak azért nem lett ez a Q1 legnagyobb meglepetése, mert csapattársa, Kevin Magnussen az utolsó próbálkozásával még erre az időre is rávert másfél tizedet.

Az eszelős tempóban javuló pályán csaknem mindenki javítani tudott az utolsó pillanatokban. Kiesett a két McLaren, a hazai pályán versenyző Logan Sargeant, az AlphaTauriban ülő Cunoda Juki, és az első négy futam alapján igencsak váratlanul Lance Stroll is az Aston Martinnal.

A 15., még utolsó továbbjutást érő hely és a 20., utolsó rajtkockát jelentő pozíció közt mindössze kettő és fél tized volt!

Q2

A Q2-ben viszonylag hamar kiderült, Strollnál eltaktikázhattak valamit, kétszeres világbajnok csapattársa, Fernando Alonso ugyanis első próbálkozásra bejött a két Red Bull mögé, több mint öttizedes javulást bemutatva. Az etap feléhez érve aztán Carlos Sainz villant meg a Ferrariban, két lila szektort követően 38 ezreddel elmaradva az élen álló Verstappentől.

Az utolsó próbálkozásoknál Leclerc állt az élre, a hétvége első 1:27 alatti idejével, 1:26.964-gyel. Verstappen azonban nem hagyta válasz nélkül, 1:26.814-gyel a második etap legjobb köridejét érte el.

Hülkenberg ezúttal már nem volt jó egy meglepetésre, Alexander Albonnal, Csou Kuan-jüvel, Nyck de Vrieszel és a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal – aki rádión a kissé kései kieresztésére panaszkodott az etap végén – együtt búcsúzott a folytatástól.

Q3

A harmadik szakaszra felerősödött a szél, és talán épp ez volt, ami megzavarta Verstappent is, mindenesetre hibázott az első mért körén. Nem úgy csapattársa, Pérez, két lila szektorral 1.26.841-nél szelte át a rajt/cél-vonalat. Kezdhettek örülni a mexikói versenyző szurkolói, ugyanis Leclerc és Sainz is hibázott. Az első kísérletek után Alonso állt Pérez mögött a második helyen.

Az esélyeseknek kivétel nélkül egy friss lágy gumiszettjük maradt, így innentől kezdve nem maradt büntetlenül ellőhető tévedési lehetőség Verstappen és a Ferrarik számára sem...

Elsőként Leclerc lódult neki, aki az első szektor végén ismét hibázott, ezúttal pedig falba is pördült. Az autója ugyan nem tört össze nagyon, de az időmérőt nem lehetett folytatni, jött a piros zászló és mivel az óra 1 perc 36 másodpercnél állt, a versenyirányítás úgy döntött, nem engedi ki újra a mezőnyt, ugyanis nem maradt reális esély arra, hogy egy kivezetőkört teljesíteni lehessen...

A hétvége eddigi szakaszában domináló Verstappent a megszakítás a 9.(!) helyen érte, azaz a vasárnapi futamot majd csak innen kezdheti meg a holland! Már amennyiben a 7. helyet megcsípő Leclerc autójában nem kell olyan alkatrészt cserélni, ami miatt elvesztené a helyét a rajtrácson.

Pérez a legjobb pillanatban tudott jó kört összerakni, ezzel pedig megszerezte pályafutása harmadik rajtelsőségét. Mellőle Fernando Alonso indulhat majd az Astonnal, míg a második sorból Sainz és Magnussen startolhat majd el – ezzel a Haas-eredménnyel az amerikaiak sem lehetnek szomorúak. Az 5. helyre Pierre Gasly hozta be az Alpine-t, a 6.-ra Russell a Mercedest. Esteban Ocon a 8., Valteri Bottas az Alfa Romeóval a 10. lett.

A futam magyar idő szerint 21 óra 30 perckor startol. Az előjelzések esős körülményeket ígérnek.

(Borítókép: Jared C. Tilton/Getty Images)

Rovatok