Index Vakbarát Hírportál

2032-ig biztosított a Formula–1-es Magyar Nagydíj jövője

2023. július 22., szombat 15:12

Újabb öt évvel meghosszabbították a Hungaroring szerződését, azaz 2032-ig biztosított a Formula–1-es Magyar Nagydíj jövője – jelentették be a mogyoródi versenypályán az F1-es mezőny szombati időmérő edzése előtt.

„Azt gondolom, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az F1 ilyen sokáig biztosan velünk marad még” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, miután Gyulay Zsolttal és a Formula–1-es világbajnokság jogtulajdonosainak képviselőivel aláírták a Magyar Nagydíj új szerződését.

A szakpolitikus kiemelte, minden korábbinál komolyabb vállalást tett a magyar fél annak érdekében, hogy a világbajnoki sorozat jövője biztosított legyen hazánkban.

„Nyilvánvaló, hogy a száguldó cirkusz az utóbbi években felfelé ívelő pályán van, így egyértelműen az volt a célunk, hogy Magyarországon maradhasson. A most hatályos szerződés 2026. december 31-én járt volna le, az elmúlt fél évben mindent megtettünk azért, hogy ez az együttműködés folytatódhasson. Ennek a jogtulajdonos által állított feltétele az volt, hogy az 1986 óta fennálló épületegyüttes teljes mértékben újuljon meg. A kormány döntésének értelmében eleget tudunk majd tenni az elvárásoknak, noha kőkemény feladat előtt állunk. Bízunk benne, hogy a közbeszerzési pályázatnak legkésőbb az idei év végére meglesz a nyertese, a 2024-es futamot követően pedig elindulhatnak a munkálatok. 

Úgy kell lebonyolítanunk az azt követő két futamot, hogy zajlanak a fejlesztések, ráadásul az az elvárás, hogy ezek a tv-közvetítésekben egyáltalán nem látszódhatnak majd, 2026. december 31-ig pedig mindennel végeznünk kell majd.”

Gyulay, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatójaként köszönetet mondott a magyar kormány szerepvállalásáért. Elárulta, több mint hat hónapig zajlott a tárgyalási folyamat, melynek végén megszületett az egyezség az ötéves hosszabbításról.

„Ilyen komoly feltételeket még egyszer sem kellett vállalnunk, ugyanakkor mind tudjuk, hogy a jelenlegi létesítményeinkkel sokáig nem lehetett volna már húzni. A következő három évben teljes rekonstrukción esik át a Hungaroring, megújul a főépület és a többi kiszolgálólétesítmény is, miként a lelátók is” – árulta el a sportvezető.

A 38. Formula–1-es Magyar Nagydíj időmérője 16 órakor, a futam vasárnap 15 órakor kezdődik majd. Az Index stábja az egész versenyhétvégén a helyszínről jelentkezik exkluzív tartalmakkal.

(Borítókép: Dr. Schmidt Ádám és Gyulay Zsolt. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok