Index Vakbarát Hírportál

Ferrari-pole Monzában: Sainz az utolsó pillanatban előzte meg Verstappent

2023. szeptember 2., szombat 17:09

A Formula–1-es Olasz Nagydíj időmérő edzését a Ferrari pilótája, Carlos Sainz nyerte, mögüle a címvédő Max Verstappen és Charlec Leclerc indulhat a vasárnapi futamon.

Hazai részsikerrel indult a Formula–1-es Olasz Nagydíj, mivel az idei versenynaptár 15. hétvégéjén a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz autózta a legjobb időt a pénteki második szabadedzésen. Az éppen pénteken 29 éves pilóta mögött a brit Lando Norris, illetve a mexikói Sergio Pérez lett a második és a harmadik. Az első gyakorláson leggyorsabb, címvédő és kétszeres világbajnok holland Max Verstappen ezúttal ötödikként zárt.

Carlos Sainz lendülete pedig szombatra is kitartott, már ami a harmadik gyakorlást illeti. Az időmérőt megelőző utolsó szabadedzésen a hazai pályán versenyző Ferrari pilótája volt a leggyorsabb, mögötte viszont Max Verstappen minimális lemaradással zárt. 

Ezek után rákanyarodtunk a hétvége izgalmasabb részére, elsőként az időmérő edzésre. A délutáni időmérőn Max Verstappen első körét elvették a versenybírák pályahatárok elhagyása miatt, de második próbálkozásra már nem hibázott, és átvette a vezetést. A Q1-ben Carlos Sainz több mint egy másdoperccel lassabb köridőt teljesített, mint legjobb szabadedzésén, ezzel pedig csak a hetedik helyen zárt. Az első szakaszban a holland címvédő mögött Albon, harmadik helyen Leclerc végzett, kiesett viszont Ocon, Gasly, Stroll, Magnussen és Csou.

Az Alphatauri ülésében a Daniel Ricciardót helyettesítő Liam Lawson továbbjutott, ezzel pályafutása során először szerepelhetett időmérő edzés második szakaszában.

A folytatásban az addig csendesebb teljesítmény nyújtó Carlos Sainz „robbantott”, és 1:20.991-es idejével rögtön átvette a vezetést. Igen ám, de Verstappen sem tétlenkedett, a második szakasz végéhez közeledve 54 századdal gyorsabb köridőt teljesített, amivel újra átvette az első pozíciót, míg Leclerc 1:20.977-es idejével a második helyre futott be. Elképesztően szoros volt az állás a Q3 előtt, mivel az első három versenyzőt alig több mint 50 század választotta el egymástól. A Q2 végén további öt pilóta esett ki, sorrendben Cunoda, Lawson, Hülkenberg, Bottas és Sargeant számára nem folytatódott az edzés.

A mindent eldöntő utolsó szakaszt Verstappen rosszul kezdte, többször is hibázott első mért körében, amely lehetőséget a két Ferrari rögtön kihasznált, és előbb Sainz, majd Leclerc is megelőzte a Red Bull hollandját. Sainz 1:20.532-es idejével a hétvége leggyorsabb körét futotta, és várhatta első helyről vetélytársai utolsó próbálkozásait. Őrületes izgalmakat hozott a két Ferrari és Verstappen utolsó köre, mivel előbb a monacói teljesítette a leggyorsabb köridőt, arra rákontrázott Verstappen egy több mint öt századdal gyorsabb idővel, de Sainzé volt a slusszpoén: 

a spanyol pilóta 1:20.294-es idejével mindenkit maga mögé utasított, és szerezte meg a holnapi futam első rajtkockáját.

Természetesen mondani sem kell, tombolt a monzai közönség, a hazai istálló versenyzője szerezte meg a pole pozíciót. Sainz, Verstappen és Leclerc mögött sorrendben George Russell, Sergio Pérez, Alexander Albon és Oscar Piastri végeztek, míg Lewis Hamilton csak a nyolcadik rajtkockát szerezte meg.

A 74. Olasz Nagydíj futama vasárnap 15 órakor kezdődik, az Index percről percre frissülő közvetítéssel, majd részletes összefoglalóval jelentkezik a versenyről. 

A teljes rajtsorrend

Rovatok