Index Vakbarát Hírportál

A Market és a Bayer Construct konzorciuma építheti át a Hungaroring létesítményeit

2023. október 25., szerda 11:38

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hungaroring felújítása. Megszületett a kormányhatározat a magyar Formula–1-es pálya fejlesztésének második üteméről, és lezajlott a közbeszerzési eljárás, amelynek nyertes ajánlattevője a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma – áll a Hungaroring közleményében. A kivitelezésnek a 2026-os Magyar Nagydíjra kell elkészülnie.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a júliusi magyarországi F1-es hétvégén jelentette be, jelentős átalakítás vár a következő két évben a versenypályára. Mindez feltétele volt annak, hogy Magyarország rendezői szerződését 2032-ig meghosszabbítsák. 

A szervezet szerdai közleménye szerint éles verseny zajlott a rekonstrukciós munkák kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson. 

Húsz fölött volt az érdeklődők száma, négy érvényes ajánlat érkezett, a legjobb ár-értékűt ezek közül a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma tette, így ők a nyertes ajánlattevők. Velük köti majd meg a Hungaroring Sport Zrt. a kivitelezési szerződést a pálya fejlesztésének második ütemére – természetesen a közbeszerzési törvény szabályai szerint. 

Gyulay Zsolt a pályán megtartott sajtótájékoztatón arról beszélt, örül, hogy a fejlesztés újabb, létfontosságú lépéséről számolhat be, s hogy a szerződés megkötése után a munkaterületet a lehető leghamarabb szeretnék átadni a közbeszerzés nyertesének, mert bár gyönyörű kihívással állunk szemben, azt látni kell, hogy nagyon szűk a nemzetközi szerződésben vállalt határidő. Főleg, hogy a fejlesztési program megvalósítása közben figyelemmel kell lennünk a Formula–1-es futam megrendezésére is minden évben, hiszen az nem szenvedhet csorbát.  

„A pályán folyamatosan zajlanak a munkálatok, ahogy azt már többször is elmondtuk: megújul a teljes közműhálózat, amely megalapozza az új épületek működését – nyilatkozta a sportvezető. – Ez decemberre befejeződik, de az időjárás függvényében lesznek még utómunkálatok, amelyek az első negyedévre készülnek el. Itt tartunk most, és közben párhuzamosan elkezdődik a második ütem, amelyben megújul a tízezer férőhelyes főtribün, a főépület és a paddock, valamint épül két gyalogosalagút – az egyik a versenyzők és a sportszakmai személyzet, a másik a vendégek részére.”

A fejlesztés célja a meglévő főépület bontása után egy korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, minden sportszakmai igénynek megfelelő főépület építése – fogalmaz a beszámoló.

Négy technikai és 36 versenybokszot alakítanak ki, a főépülethez tartozó versenyirányítási központtal, vendéglátási és VIP-területekkel, illetve a paddockterület kibővítésével. A közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője, a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. ajánlata erre a grandiózus munkára tartalékkeret nélkül 78 973 138 924 (majdnem 79 milliárd) forint, amely ár-érték arányban a legalacsonyabb volt a pályázatok közül.

A felújítás alatt elbontanak körülbelül 57 ezer négyzetméternyi épületet, megmozgatnak 125 ezer köbméter földet, és beépítenek 34 300 méter vasbeton szerkezetet. Várhatóan 9 db telepített toronydaru dolgozik majd az építkezésen, és az új főépület 42 700 négyzetméteres lesz. A teljes építkezés során 9000 ember dolgozik majd a Hungaroring területén, előfordulhat, hogy napi szinten 1200-1400 ember dolgozik majd a mogyoródi dombok között – áll a Hungaroring Sport Zrt. hírében.

Rovatok