Index Vakbarát Hírportál

A futamon már nem tartott ki a Ferrarik lendülete Verstappen ellen

2023.10.29. 21:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csapkodja idegességében a kormányt a mexikói, a csapata pedig hosszú perceken keresztül dolgozik már az autóján, de egyelőre minimális arra az esély, hogy Pérez becsületből visszatérhessen a pályára. 

    Eközben Leclercnek is szóltak, hogy sérült az autója, de még nem hívják a bokszutcába. 

  • Kiválóan kapta el a rajtot a két Red Bull, Max Verstappen a Ferrarik mögül kibújva, hatalmas tempóelőnnyel ment el a Ferrarik között, míg a holland csapattársa, Sergio Pérez is jól startolt. 

    Sőt, az első kanyarhoz közeledve Pérez Leclerc-kel ért össze, amelynek következtében a Ferrari pilótája kilökte a mexikóit! 

    Pérez autója annyira megsérült, hogy nem tudja folytatni a futamot, míg Leclerc autóján az első szárny megsérült. Verstappen átvette a vezetést, jelenleg Leclerc a második, Sainz pedig a harmadik. 

    Drámai fordulat, Sergio Pérez hazai futamán egy kanyart sem tudott bevenni. 

  • Felbőgtek a versenyautók motorjai, elindult a felvezető kör, pillanatokon belül rajtol a Mexikói Nagydíj. A versenyzők 71 kört teljesítenek a futamon. 

    A mezőny lényeges része közepes keverékű gumikon kezdi a futamot, Lando Norris döntött egyedül a lágy keverékek mellett. 

    Egyébként a mexikóvárosi pálya a versenynaptár legmagasabban fekvő helyszíne, több mint 2000 méter a tengerszint feletti magasság. 

  • Charlec Leclerc szerint a mexikói pályán nem feltétlen a legideálisabb az első helyről indulni, de természetesen elfogadja a pole-pozíciót. 

    Csak magunkra figyelünk, jó volt a tempónk egész hétvégén, azonban így sem vagyok biztos abban, hogy mindenünk megvan ahhoz, hogy a végső győzelemért folyó is harcba is beszálljunk. Nehéz futamra számítok 

    – értékelte röviden esélyeit Leclerc a futamot megelőzően. 

  • Az előrejelzések szerint csapadékra egyáltalán nem kell számítani a futam ideje alatt, napsütéses az idő Mexikóvárosban, nagyjából 22-23 Celcius-fok körüli a hőmérséklet, a szél erőssége pedig 10-15 kilométer/óra. 

  • Alábbi felállás szerint – megegyezően az időmérő eredményének – sorakoznak fel a versenyzők a futam rajtjára. 

    1. sor: Charles Leclerc (monacói, Ferrari), Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
    2. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull), Daniel Ricciardo (ausztrál, AlphaTauri)
    3. sor: Sergio Pérez (mexikói, Red Bull), Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
    4. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), George Russell (brit, Mercedes)
    5. sor: Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo), Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
    6. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine), Nico Hülkenberg (német, Haas)
    7. sor: Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin), Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
    8. sor: Cunoda Juki (japán, AlphaTauri), Esteban Ocon (francia, Alpine)
    9. sor: Kevin Magnussen (dán, Haas), Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    10. sor: Lando Norris (brit, McLaren), Logan Sargeant (amerikai, Williams)
  • De miért? Alább olvashatja a részleteket. 

  • A Mexikói Nagydíjat  1962-től 1970-ig, majd 1986-tól 1992-ig rendezték a mexikóvárosi Autódromo Hermanos Rodríguez versenypályán. Erre a helyszínre 2015-ben tért vissza a mezőny, a 2021-es szezon óta pedig hivatalosan mexikóvárosi nagydíj néven szerepel a versenynaptárban. A legutóbbi két futam Max Verstappen győzelmével zárult.  

    A vasárnapi futamon 71 kört tesznek meg a versenyzők, a versenypálya hossza 4,304 kilométer, a kanyarok száma pedig 17. 

  • Szombaton az utolsó –  tehát harmadik – szabadedzésen szintén Verstappen végzett az első helyen, továbbá az is megfigyelhető volt, hogy rendkívül jó tapadással bírt a Williams, így pedig Alexander Albon ment először a hétvége során 1:17-es köridőt. 

    Aztán jött a magyar idő szerint késő esti időmérő edzés, amelyen hatalmas meglepetésre, abszolút a semmiből a Q3-ban a két Ferrari-pilóta, Charles Leclerc és Carlos Sainz mindenkit maga mögé utasított. Verstappen a harmadik helyen végzett, míg mellőle korábbi csapattársa, Daniel Ricciardo indulhat a futamon. Az időmérő edzés minden fontos pillanatátide kattintva elevenítheti fel. 

  • Berúgta a 2023-as Mexikói Nagydíj ajtaját az immár háromszoros világbajnok Max Verstappen, aki mind a két pénteki szabadedzésen első helyen zárt. 

    A Red Bull holland versenyzője az első gyakorláson közel egy tizedmásodpercet adott a második Albonnak, a harmadik Pérez pedig velük ellentétben már nem tudott 1:20 perces köridő alatt teljesíteni.

    A közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődött második szabadedzésen sem fért kétség Verstappen elsőségéhez, viszont a korábban negyedik Norris és ötödik Leclerc fel tudott zárkózni mögé. Minden további részlet alább

  • Hamarosan kezdődik a Formula–1-es Mexikói Nagydíj, a versenynaptár 20. versenyhétvége. A Mexikóvárosban rendezett futamnak mindig kiváló a hangulata, nem csoda, mivel hazai közönség előtt gurul aszfaltra Sergio Pérez, a Red Bull pilótája. 

    Tartsanak velünk, és nem maradnak le a futam egyetlen fontos pillanatáról sem. Milyen jobb program lenne vasárnap estére, mint egy Formula–1-es futam? Pillanatokon belül kezdünk! 

Rovatok