Index Vakbarát Hírportál

Hosszú idő után megtörte a hallgatást a Formula–1-ből kirúgott pilóta, volt mit mondania

2023. december 20., szerda 11:43

A Haas egykori F1-es pilótája, Nyikita Mazepin ismét nyilatkozott, és elmondta, még mindig reméli, hogy egy nap visszatérhet az autóversenyzés királykategóriájába.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után Oroszországot rengeteg szankció érte, ezek a döntések az orosz és belorusz sportolókat is érintették, és bizony Nyikita Mazepin is megitta a levét a történteknek.

A Haas-istálló a fegyveres konfliktus nyomán felbontotta az Uralkali vállalattal kötött szerződését, a gyenge teljesítményt nyújtó orosz pilótát pedig azonnal kirúgták. Mazepin helyét a dán Kevin Magnussen vette át a csapatnál.

Az orosz és belorusz versenyzők egyébként részt vehetnek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szentesített versenyeken, amennyiben belemennek, hogy semleges zászló alatt állnak rajthoz, és elfogadják, hogy győzelmük esetén nem játsszák le az adott ország nemzeti himnuszát.

Az orosz katonai akciót támogató megjegyzések vagy magatartás szintén nem megengedett számukra. Mazepin az F1-ből való távozása óta nem indult olyan versenyen, amire az FIA-nak ráhatása van.

Az orosz sportoló – aki most az ázsiai Le Mans-szériában gyűjt tapasztalatot – elmondta, hogy továbbra is nézi az F1-es versenyeket a tévében, ha az ideje megengedni.

„Számomra nem túl kellemes időtöltés ez, sőt, bizonyos stresszt is jelent” – mondta Mazepin a Championat című orosz lapnak adott interjújában.

„Amikor látom, hogy éppen egy európai pályán versenyeznek, ami nincs is olyan messze Moszkvától, akkor az nagyon rossz érzés, mert valamilyen szubjektív oknál fogva nem tudok odamenni. Egy 24 éves embernek ezt nem könnyű feldolgozni mentálisan” – tette hozzá.

Mazepin ezután arról beszélt, hogy érdekes volt kipróbálni valami mást az F1 után. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nagyon szeretne visszatérni a királykategóriába.

Az ázsiai bajnokság visszalépésnek tekinthető. Próbálom magam megfelelő súlyban és formában tartani, hogy ülést kaphassak a Forma–1-ben, amennyiben adódik egy ilyen lehetőség. De én is ember vagyok, nem leszek már fiatalabb, ezért más fejlődési lehetőségeken is gondolkodnom kell

– ismerte el.

Rovatok