Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány az F1-ben: nyomozást indítottak az FIA elnöke ellen

2024. március 5., kedd 13:02

A BBC értesülései szerint nyomozást indítottak Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke ellen, mert a sportvezető állítólag befolyásolta a tavalyi Forma–1-es Szaúdi Nagydíj végeredményét.

A BBC beszámolója szerint az üggyel az FIA párizsi székhelyű etikai bizottságának kell foglalkoznia, eredmény pedig négy-hat héten belül várható. Az állítólagos vád szerint a 62 éves FIA-elnök beleavatkozott a dzsiddai versenyen kétszer szankcionált Fernando Alonsónak, az Aston Martin spanyol versenyzőjének ügyébe, mégpedig úgy, hogy visszavonatta a veterán pilótára kiszabott második, 10 másodperces időbüntetést.

Ezzel Alonso visszakapta a harmadik helyet, amelyet először elvettek tőle az utólagos büntetéssel. A harmadikként célba érő kétszeres világbajnok azért kapott a verseny után tíz másodperces büntetést, és került a negyedik helyre, mert amikor a futam közben letöltötte a rajt után rá kiszabott öt másodpercet, akkor az egyik szerelő még az előtt ért hozzá a versenyautóhoz, mielőtt lejárt volna a büntetés.

A nagydíj után az Aston Martin fellebbezést nyújtott be, melyet végül elfogadtak, így Alonso visszakapta a harmadik helyet, ami pályafutása 100. dobogós helyezése volt.

A BBC beszámolója arra nem tért ki, hogy Ben Szulajem miért avatkozott be, az összeállításban viszont az áll, hogy a Forma–1-hez és az FIA-hoz közel álló, több magas beosztású személy megerősítette az információt, de senki nem akart nyilatkozni. A BBC megkeresésére sem az FIA-elnök, sem pedig a szövetség nem reagált még.

A Formula–1-es vb idei szezonjának második futamát szombaton rendezik Dzsiddában, a Szaúdi Nagydíj napjai azonban aligha szólnak majd kizárólag a versenyzésről: Ben Szulajem ügye mellett ugyanis még mindig a levegőben lóg Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének jövője.

Az 50 éves szakembert még az idény kezdete előtt egy női alkalmazott vádolta meg nem megfelelő magatartással, de a Red Bull által elrendelt független vizsgálat nem találta jogosnak a panaszt. A döntés után viszont egy, a nemzetközi sajtónak, valamint az FIA-nak és az F1 döntéshozóinak is elküldött e-mail súlyosbította a helyzetet, a levélben ugyanis további bizonyítékokkal próbálták Horner felelősségét alátámasztani.

Jos Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros vb-győztes versenyzőjének, Maxnak az édesapja a szezonnyitó bahreini hétvégén viszonylag egyértelműen foglalt állást amellett, hogy Hornernek távoznia kellene a Red Bulltól. A csapatfőnök ugyanakkor eddig is és most is tagadja a vádakat.

Rovatok