Index Vakbarát Hírportál

A volt F1-es pilóta les*ggfejezte Fernando Alonsót az Ausztráliában történtek miatt

2024. március 28., csütörtök 09:26

Fernando Alonsót húsz másodperces időbüntetéssel sújtották George Russell balesete után Melbourne-ben, így elvesztette a Formula–1-es Ausztrál Nagydíjon szerzett hatodik helyét. A korábbi F1-es pilóta, Giedo van der Garde szerint jogos volt a büntetés.

Az élő közvetítésben annyit lehetett látni, hogy a Mercedes pilótája előtt haladó Alonso a szokásosnál jobban lelassul a hatos kanyar előtt, az őt üldöző brit autója pedig a turbulens levegőtől kissé irányíthatatlanná válik, balra kitör, végül a kavicságyon keresztülszánkázva kitört hátsó kerekekkel a védőfalról visszacsapódik a pályára.

A stewardok „potenciálisan veszélyes vezetés” miatt 20 másodperces időbüntetést szabtak ki a spanyolra, miután a versenyt követően beidézték és meghallgatták őt a versenyirányítás irodájában. Alonso úgy nyilatkozott, a hatos kanyar előtt tudatosan próbált más ívet választani, egy korábbi féktávval a jobb kigyorsítás érdekében.

Az esettel kapcsolatban Russellt is meghallgatták, aki váratlannak titulálta Alonso megoldását, mert így túl hirtelen esett a spanyol nyakába, a turbulens levegőben váratlanul tapadást veszítve. Ez a két nyilatkozat szolgált végül a büntetés alapjául.

„Megértem a szándékát, de tényleg túl messzire ment. Ez egy piszkos trükk volt Alonso részéről. Látható, hogy mennyivel lassabban ment, mint a kanyar előtt. Elfogadhatatlan, ha valaki az egyenes közepén a fékre lép” – mondta Van der Garde a saját F1-es podcastjában.

Nagyon tisztelem Alonsót, de ő tényleg egy s*ggfej. Ahogy Russell is az, de ilyet azért nem csinálna a pályán

– tette hozzá a holland, aki 2013-ban a Caterham autójával összesen 19 F1-es versenyen indult, ezeken egyetlen pontot sem tudott szerezni az akkori mezőny egyik leggyengébb konstrukciójával.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megerősítette, hogy a Red Bull háromszoros világbajnok sztárját, Max Verstappent szeretné beültetni Lewis Hamilton helyére, aki a következő szezontól a Ferrarit erősíti. Amennyiben ez nem sikerül, akkor Van der Garde szerint a Mercedes megkezdi a tárgyalásokat Alonsóval.

„Tavaly nem volt rossz a Mercedes, sok pontot szereztek, kiegyensúlyozott volt az istálló teljesítménye. Idén viszont valami nem klappol, gyengének tűnnek. Valamilyen szervezeti változásnak muszáj elindulnia, hogy új lendületet kapjanak” – vélekedett az autóversenyző.

Rovatok