Index Vakbarát Hírportál

Lewis Hamiltont intették le elsőként, mégis Lando Norris nyerte a kínai sprintkvalifikációt

2024. április 19., péntek 11:10

A brit Lando Norris nyerte a Formula–1-es Kínai Nagydíj fordulatos és izgalmas sprintkvalifikációját. A leintés pillanatában ugyan még Lewis Hamilton állt hivatalosan az élen, de később visszaadták Norrisnak a pályaelhagyás miatt érvénytelenített körét, így a McLaren pilótája indulhat az élről.

2019 után tért vissza Sanghajba a száguldó cirkusz mezőnye, a legnagyobb aggodalmat pedig a kínai pálya minősége jelentette, illetve a változékony időjárás. Az új beállítású autók korábban még nem versenyeztek a Kínai Nagydíjon, így az első szabadedzés, amelyet Lance Stroll nyert, leginkább a tapogatózásról szólt. Majd következhetett az idény első sprintkvalifikációja.

Lando Norrisnak, a McLaren versenyzőjének a hajrában több olyan jó köre volt, melyet egy-egy apróbb hiba miatt elvettek, és az utolsó ilyentől is megfosztották először a versenybírók, de végül megállapították, hogy nem hagyta el négy kerékkel a pályát, ezért visszakapta a győztes idejét.

A második helyen a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton (Mercedes) végzett, míg a harmadik a 42 esztendős, kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonso (Aston Martin) lett. A világbajnoki pontversenyben élen álló, címvédő holland Max Verstappen (Red Bull) negyedikként zárt.

A KVALIFIKÁCIÓT AZ ELSŐ SZAKASZT KÖVETŐEN NEGYEDÓRÁRA FÉLBE KELLETT SZAKÍTANI, MIVEL LÁNGRA KAPOTT A PÁLYA MELLETTI FŰ EGY RÉSZE.

A hazai közönség kitörő ovációval fogadta Csou Kuan-jüt, a Saubert pilótáját, aki azzal szerzett meglepetést, hogy bejutott a harmadik szakaszba. Az utolsó etapot esős időben teljesítették a pilóták, aminek következtében mintegy fél percet lassult a pálya, az autók pedig összevissza csúszkáltak az aszfalton.

A 19 körös sprintfutamot szombaton, magyar idő szerint hajnali 5 órakor rendezik, a versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

A sprintfutam rajtsorrendje

A további program

szombat

vasárnap

Rovatok