Index Vakbarát Hírportál

Lewis Hamilton majdnem három év után győzött: behúzta hazai versenyét, a Brit Nagydíjat

2024. július 7., vasárnap 17:29

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyerte hazai futamát, a 75. Brit Nagydíjat, ezzel majdnem három év után, a 2021-es szaúd-arábiai futamot követően tudott ismét a dobogó legfelső fokára állni. Mögötte a címvédő Max Verstappen végzett, a harmadik helyre pedig a mclarenes Lando Norris futott be.

A 2024-es naptár 12. versenyére Ausztriából Nagy-Britanniába tette át a székhelyét a Formula–1 mezőnye. A hazai pályán versenyző McLaren-pilóta, Lando Norris már pénteken szürkévé tette az összesített pontversenyt vezető Max Verstappent: az első és a második szabadedzésen is az élen zárt, előbbinél az Aston Martin kanadai pilótája, Lance Stroll és a wokingi istálló másik versenyzője, Oscar Piastri előtt. A délutáni gyakorláson már a brit csapattársa végzett a második, a Red Bull-os Sergio Pérez pedig a harmadik helyen.

A szombati utolsó szabadedzésen és az időmérőn végül ugyanaz az eredmény született: a három hazai versenyző végzett a dobogós helyeken, a mercedeses George Russell (pályafutása során harmadjára) szerezte meg a pole-pozíciót, mellőle a hétszeres világbajnok csapattársa, Lewis Hamilton indulhatott, a második sorból Norris, illetve a címvédő holland, Verstappen rajtolhatott. A legnagyobb pozitív meglepetést a haasos Nico Hülkenberg okozta, ugyanis idejével a hatodik rajtkockát érő helyről indulhatott, Charles Leclerc viszont a Ferrari számára csalódást keltő eredményt szállított, csak a 11. pozíciót szerezte meg.

Pierre Gasly versenye már az indulás előtt véget ért, probléma adódott autójával, így a rajtrács helyett a bokszutca felé vette az irányt.

Az 52 körös futam rajtja jól sikerült a két Mercedesnek, mindketten megtartották pozíciójukat, Verstappen azonban néhány kanyar után el tudott menni Norris mellett, és átvette a harmadik helyet. Leclerc a 11. pozícióból remekül startolt, három helyet javítva feljött a nyolcadikra, csapattársa, Carlos Sainz is előrébb lépett egyet a másik Ferrarival. Alexander Albon és Hülkenberg számára szörnyen indult a futam: mindkét versenyző három-három helyet csúszott vissza. Russell másfél másodperccel vezetett csapattársa előtt, a holland pedig ugyanekkora lemarásban volt Hamiltonnal szemben. A pontszerző helyeken így Russell, Hamilton, Verstappen, Norris, Piastri, Sainz, Stroll, Leclerc, Hülkenberg és Fernando Alonso menetelt. 

A 14. körben Leclerc ismét javított egy pozíciót, majd néhány momentummal később Norris is túljutott Verstappenen, és visszaszerezte rajtpozícióját. Russell előnye ekkor 1,9, míg Norrisé 2,8 másodperc honfitársához képest. Eközben, a verseny 27. percében esőzés kapta el a silverstone-i pályát, ami persze döntéskényszerbe is hozta a csapatokat, mikor érkezzenek esőgumikért, viszont trükkösen alakult a helyzet, ugyanis a pálya jelentős része száraz volt, néhány kanyarban azonban szakadt az eső.

Pillanatok alatt elvette a McLaren a Mercedes uralmát

Russell ekkor azonban óriásit bukott: a 18. körben először csapattársa, majd bukóteres látogatása után Norris is könnyedén kielőzte, így egy kör alatt két helyet esett vissza. De Hamilton élmenő pozíciója sem tartott sokáig, néhány kanyarral később a mögötte autózó mclarenes tempóelőnyét kihasználva átvette helyét, majd a mögötte érkező csapattársa, Piastri is túljutott a hétszeres világbajnokon, így a Mercedes első és második pozíciójából pillanatok alatt McLaren-vezetés lett, a két élmenő között másfél másodperc különbség, a második és harmadik között pedig két másodperc volt.

A pontszerző helyeken ekkor Norris, Piastri, Hamilton, Russell, Verstappen, Sainz, Hülkenberg, Alonso, Stroll, Juki Cunoda menetelt. Leclerc hátracsúszott, ugyanis három társával, Esteban Oconnal, Pérezzel és Csou Kuan-jüvel együtt az élmenők csatája közben kitért köztes gumikért. 

A 27. körben a fokozódó esőzés miatt az élen autózók közül elsőként Verstappen és Sainz, majd pillanatokkal később Norris, a két Mercedes, illetve Alonso is kitért a bokszba – előbbi kettő ezzel sok időt nyert. Piastri az élen sokat veszített azzal, hogy nem ment azonnal az eső érkeztével új abroncsokért, kései cseréje után csak hatodikként folytathatta a versenyzést. Norris tartotta első helyét, a britet honfitársa, Hamilton követte három másodperces lemaradásban, utána Verstappen következett hat és fél másodperccel. Néhány körrel később jött a végső csapás Russellnek: autójának motorhűtő rendszere meghibásodott, csapatrádión pedig jelezték számára, hogy véget is ért hazai futama. 

A 39. körben Hamilton és a mögötte érkező Verstappen kijött a bokszba száraz pályára alkalmas gumikért, míg Norris csak a következő körben ment ki. Így a két élmenő helyet cserélt, két és fél másodperces előnnyel Hamilton vezette a Brit Nagydíjat. A pontszerző helyeken ekkor Hamilton, Norris, Verstappen, Piastri, Sainz, Hülkenberg, Stroll, Alonso, Cunoda és Albon autózott. 

Négy körrel a vége előtt a holland kielőzte Norrist, viszont majdnem négy másodperces hátrányt kell volna ledolgoznia. Hamilton pedig minden rutinját kihasználta, hibátlan körökkel (majdnem három év után) győzött, és megszerezte pályafutása 104. győzelmét. A második Max Verstappen, míg a harmadik Lando Norris lett. 

Hamilton 56 verseny után tudott ismét a dobogó legfelső fokára állni. ez a kilencedik győzelme volt Silverstone-ban amivel rekordot döntött, hiszen a formula–1 történetében még egyetlen versenyzőnek sem sikerült kilencszer diadalmaskodnia egy adott nagydíjon.

Végeredmény és tabella

Brit Nagydíj, Silverstone (52 kör, 306,198 km, a pontszerzők):

  1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:22:27.059 óra
  2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.465 másodperc hátrány
  3. Lando Norris (brit, McLaren) 7.547 másodperc hátrány
  4. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 12.429 másodperc hátrány
  5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 47.318 másodperc hátrány
  6. Nico Hülkenberg (német, Haas) 55.722 másodperc hátrány
  7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 56.569 másodperc hátrány
  8. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:03.577 perc hátrány
  9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:08.387 perc hátrány
  10. Cunoda Juki (japán, RB) 1:19.303 perc hátrány

leggyorsabb kör: 1:28.293 perc (Sainz, 52. kör)

pole pozíció: George Russell (brit, Mercedes)

A vb-pontversenyek állása 12 futam után (még 12 van hátra):

versenyzők:

  1. Verstappen 255 pont
  2. Norris 171
  3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 150
  4. Sainz 146
  5. Piastri 124
  6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 118
  7. Russell 111
  8. Hamilton 110
  9. Alonso 45
  10. Stroll 23
  11. Hülkenberg 22
  12. Cunoda 20
  13. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 11
  14. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
  15. Pierre Gasly (francia, Alpine) 6
  16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 5
  17. Albon 4
  18. Esteban Ocon (francia, Alpine) 3

csapatok:

  1. Red Bull 373 pont
  2. Ferrari 302
  3. McLaren 295
  4. Mercedes 221
  5. Aston Martin 68
  6. RB 31
  7. Haas 27
  8. Alpine 9
  9. Williams 4

A vb két hét múlva folytatódik a 39. Magyar Nagydíjjal a mogyoródi Hungaroringen.

(Borítókép:  James Sutton – Formula 1 / Getty Images)

Rovatok