Index Vakbarát Hírportál

Új csapata bejelentette a Red Bull sikerkovácsának szerződtetését

2024. szeptember 10., kedd 12:26

A Formula–1 egyik legnagyobb zsenijeként emlegetett tervezőmérnök, Adrian Newey 2025-től az Aston Martin technikai vezetője lesz, emellett pedig az istálló részvényese is.

Az Aston Martin – már az új Formula–1-es szabályrendszerben készülő – 2026-os autójának tervezéséért az együléses királykategória sztármérnöke, Adrian Newey felel majd, jelentette be a brit székhelyű istálló kedd délután. Ezzel eldőlt, hogy a Red Bulltól több mint másfél évtized után távozó, a csapat által megnyert hét egyéni, valamint hat konstruktőri bajnoki címben főszerepet vállaló szakember hol folytatja a pályafutását. 

Newey távozását a Red Bull-csoporttól idén májusban jelentették be, az első pletykák még arról szóltak, a Ferrari, a Mercedes és korábbi csapata, a McLaren is szívesen látná, ám végül az Aston Martin bizonyult a legkitartóbb kérőnek. 

Az akkori beszámolók szerint Newey eredeti szerződése 2025 teléig szólt a Red Bullnál, és tartalmazott egy egyéves versenytilalmi záradékot is, azaz legkorábban a 2027-es idény elejétől állhatott volna alkalmazásba más F1-es istállónál. Ez az idő jelentősen lerövidül a mostani bejelentés szerint, és már 2025 második negyedévétől munkába állhat valamelyik riválisnál. Ez a rivális Lawrence Stroll csapata lett, amelyben a mostani bejelentés szerint részvényessé is vált a tervezőzseni. 

„Elképesztően inspirált és lenyűgözött az a szenvedély és elkötelezettség, amelyet a tulajdonos képvisel – indokolta döntését az MTI által idézett szakember. –Elhatározta, hogy egy világverő csapatot hoz létre. Ő az egyetlen többségi tulajdonos, aki aktívan részt vesz a sportban."

Az előző év végén már az is feszültséget szült a Newey és a Red Bull vezetősége között, amikor Christian Horner arról beszélt, hogy a mérnök istállón belüli szerepe megváltozott, és az alá tartozó, Pierre Wache vezette technikai csapat remek munkát végez, így már nem függnek annyira Newey-tól. Azt is hozzátette, hogy a Manchester United sem ment tönkre akkor, amikor Éric Cantona anno elhagyta a csapatot.

A 65 ÉVES MÉRNÖK REKORDOT JELENTŐ 12 KONSTRUKTŐRI VILÁGBAJNOKI CÍMET SZERZETT, ÉS Ő AZ EGYETLEN, AKI HÁROM KÜLÖNBÖZŐ ISTÁLLÓVAL (WILLIAMS, MCLAREN, RED BULL) A CSÚCSRA ÉRT.

Newey 2006 óta volt tagja különböző pozíciókban a Red Bull F1-es csapatának – az istálló mindössze egy évvel korábban jött létre.

Rovatok