Index Vakbarát Hírportál

Futballmenedzserek bilincsben

2003. november 13., csütörtök 21:23

A kedden hazahozott, tőkebefektetési csalással gyanúsított Klivinyi Zoltánnal már a tizedik olyan üzeletember kerül a bíróság elé, aki korábban a magyar futballban vállalt aktív szerepet. Többeket felmentettek, de a szegedi Nagylakit például három és fél év börtönre ítélték. És akkor még ott van Stadler, Sólyom, Kövy, sőt: Torgyán, Szabadi! Az Index összeállítása.

Nikházy Gábor a kilencvenes évek közepén tűnt fel az Újpest labdarúgó-szakosztályának elnökségében. A Torgyán József egyik legközelebbi tanácsadójaként ismert üzletember a Lenia-Wawel Kft.-vel több százmilliós vámcsalásba keveredett. Nikházy 1997-től két Postabank-közeli és egy biztonságtechnikai vállalkozást is működtetett, de ekkor már nem választották be a lila-fehérek vezetésébe.

Nikházy és Sólyom, Újpest

1998-ban, a már Nikházy nélkül működő újpesti szakosztályvezetés fedezet nélküli szerződéseket kötött a játékosok prémiumáról, amivel csaknem csaknem csődbe jutattatta az eddigi utolsó bajnoki címét nyerő együttest. Ekkor került a lilákhoz Sólyom Sándor, a Falcon Broker tulajdonosa, aki gyakorlatilag semmit nem segített az egyesületen. Sólyom ellen két évvel ezelőtt már öt büntetőeljárás folyt, a többi között sikkasztás, közokirat-hamisítás és emberrablásban való részvétel gyanújával.

Csütörtökön dönt a bíróság a tőkebefektetési csalással gyanúsított Klivinyi Zoltán előzetes letartóztatásáról. Klivinyi a III. Kerületi TVE csapatánál vállalt szerepet, jelentős adósságot és csődközeli klubot hagyva maga után. A vállalkozó állítólag a Kerület egy győztes meccse után saját költségén vitte el az egész csapatot egy bordélyházba.

Stadler József, Akasztó

Ki a kedvence?

  • 124
    Stadler József
  • 41
    Torgyán-Szabadi
  • 25
    A Bárányost is eladó Komora
  • 13
    Kovács Attila
  • 8
    Tóth Massaro Béla

A kilencvenes évek közepén tűnt fel Stadler József. Az egykori juhász, aki a szovjet utódállamokban kereskedve hatalmas vagyont halmozott fel, a pár ezres kiskunsági faluban, Akasztón felépítette az ország akkor legmodernebb, tizenötezer férőhelyes stadionját, ahol - a közeli Kiskőrös játékjogának megszerzésével - saját, az élvonal gyengébb együttesei közé tartozó csapata játszhatott.

A vállalkozót később adócsalással vádolták meg, és hosszas eljárás, fellebezések után a bíróság idén február 22-én különösen nagy kárt okozó csalásért négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte. Stadler emlékezetes húzása Leonardo da Vinci híres freskójának, az Utolsó vacsorának állítólagos megvásárlása, illetve a képért nagyon is valóságosan visszaigényelt 205 millió forintos áfa volt.

Komora Imre, Kispest I.

Az olimpiai bajnok Komora Imre az elsők között kezdett menedzserkedni a magyar futballban. A Honvédban majd a Kispestben több vezető pozíciót is betöltő Komora már a nyolcvanas évek második felében is jókor volt jó helyen, amit tovább erősített lányának a korszak legértékesebb magyar játékosával, Détári Lajossal kötött házassága.

Komora kulcsszerepet játszott Détári karrierjének legnagyobb fordulatában, amikor a már világválogatott játékos Frankfurtból az akkor sokkal gyengébb Olympiakoszhoz szerződött.

A kispesti vezetőt egy évtizeddel később gyanúsították meg a Bárányos Zsolt és Tóth Mihály eladása után eltűnt, több mint négyszázezer dolláros átigazolási díj egy részének elsikkasztásával. Három év nyomozás után az ügyészség tavaly februárban vádemelési javaslatot nyújtott be Komora ellen, de a bíróság felmentette.

Kovács Attila, Kispest II.

A nehéziparban érdekelt Kovács Attila először Soroksáron vállalta magára a futball felvirágoztatását. 1997-ben az amatőr csapatok váratlan akciójával MLSZ-elnöknek választották meg, Deutsch Tamás híres puccsa sem tudta elmozdítani pozíciójából, visszahelyezték, a következő választáson azonban a jelenlegi elnök, dr. Bozóky Imre legyőzte.

Részvénytársasága ellen időközben adócsalás gyanújával eljárás indult - Kovács szerint politikai okokból -, de tavaly felmentették. Idén februárban már a Kispestet próbálta megmenteni. A piros-feketék azonban így is kiestek, a játékosok elmaradt fizetéseik miatt Kovács ellen tüntettek.

Kövy Zoltán, Miskolc

Kövy Zoltán Diósgyőrben hozta össze 1998 őszén a szezon sikercsapatát, de nem volt fedezete a váratlan jó szereplésért járó prémiumokra. Félév alatt hatvanmilliós adósságot halmoztak fel, ami az önkormányzat szerepvállalása után sem csökkent, mi több: 300 millióra emelkedett. Kövyt előbb elítélték, majd másodfokon, idén nyáron felmentették.

A klubok vezetői és tulajdonosai mellett, több, élvonalbeli csapatoknál rövidebb ideig vagy kisebb szerpet vállalt üzletemberrel is foglalkoztak a hatóságok. Az először Veszprémben, később Siófokon feltűnő Kiss József ellen önbíráskodásra való felbujtás miatt indult eljárás, első fokon nyolc hónapos börtönbüntetést kapott. (Ennek ellenére ő is indult a 1999-es MLSZ-elnökválasztáson.) Siófokon még abban az évben hirdettek sztrájkot a játékosok, mert nem jutottak hozzá szerződésben garantált pénzükhöz.

Tóth Béla, Pécs

Tóth Béla néhény évvel ezelőtt Daniele Massarót ígérte Pécsre a BEK-győztes Milanból, de a szerződés végül nem jött össze a vb-ezüstérmes játékossal. Tóth két éve az olajbotrány egyik érintettje volt, 2000-ben a másodosztályú Egert akarta megmenteni, de az önkormányzat nem kért belőle.

A legmagasabb szinten: Torgyán, Szabadi, Fradi

Ha nem is kifejezett futballmenedzser (bár tudnánk, micsoda?), büntetőjogi és sportszempontból is mindenképpen megemlíthető dr. Torgyán József és hű fegyverhordozója, Szabadi Béla. Az 1998-tól 2001-ig földművelésügyi miniszter Torgyán újpesti ügyvédből néhány pillanat alatt lett Fradi-drukkerré, és ezzel a lendülettel rögtön a zöld-fehér klub elnöki székébe került. A százéves Fradi már őt ünnepelte megmentőként.

Ahogy a minisztériumban is Szabadi Béla helyettesítette, az FTC-nél is a furcsa beszédű államtitkár volt a második számú Isten. A Fradiba pedig öntötték a pénzt az FVM-környéki állami cégekből. 2001 februárjában Orbán kormányfőnek már vállalhatatlanul kényelmetlenné vált a villaépítési ügyébe belegabalyodott, luxusutazásai miatt is hírhedt Torgyán. Szabadit pedig rendőrök vezették el a Parlamentből. Az egykori alelnök ellen több mint egymilliárd forintos hűtlen kezelés miatt indult eljárás, a többi között az FTC-be átcsorgatott pénzek miatt.

A legnépszerűbbnek tartott hazai futballcsapat környékén a viharos kilencvenes években állítólag megfordult a budapesti éjszaka több hírhedt figurája is, gyakran látták például a klubházban trécselni, sőt játékjogokat adni-venni azt a vállalkozót, aki hangsúlyozottan soha nem volt maffiózó, még érvényes bírósági ítélet is van erről, viszont ő volt az 1996-ban kezdődött leszámolássorozat első áldozata: szitává lövetett egy csöndes budai utcában.

Gyanús pénzekről, főleg szomszédos országokból érkezett szervezett bűnözői csoportokról is gyakran lehetett hallani több vidéki, a határokhoz közel eső nagyváros csapataival kapcsolatban, de ezekről az ügyekről sosem derült ki semmi. Az egyik pillanatban a semmiből lett pénz, a másik pillanatban a pénzből lett semmi. Kérdezősködni senki sem kérdezősködött.

Rovatok