Index Vakbarát Hírportál

Matthäus az új szövetségi kapitány

2003. december 14., vasárnap 12:32

Ahogy az Index azt már korábban nyilvánosságra hozta, vasárnap délben az MLSZ rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Lothar Matthäus kinevezését a magyar labdarúgó-válogatott élére. A német edző fizetésének nagy részét a Magyar Labdarúgó Liga elnöki posztjáról nemrég lemondott Demján Sándor állja.

Január 1-től Lothar Matthaus, az 1990-ben világbajnok német válogatott csapatkapitánya, a Partizan Belgrád eddigi edzője vezeti a magyar labdarúgó válogatottat, jelentette be Dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a szövetség vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Kempinski szállóban.

Nagy pénz csak a világbajnoki részvételért

Tekintse meg képeinket!
Fotó: Joó Gábor
A német edző kinevezése a 2006-os világbajnokság selejtezőinek végéig szól. Fizetését a felek üzleti titokként kezelik, de Dr. Bozóky elárulta, hogy annak legnagyobb részét Demján Sándor fedezi. Az Index megbízható forrásból úgy tudja, hogy Matthaus évi 300 000 eurót (körülbelül hetvenkilencmillió forintot) kap, az MLSZ vezetői ugyanakkor úgy fogalmaztak, hogy „nagy pénzt csak akkor kap, ha a válogatott kijut a világbajnokságra”.

Egervári gratulált, Várhidi nem
Az előzetesen a szövetségi kapitányi poszt legnagyobb esélyesének tartott Egervári Sándor, az MTK edzője nem sokkal Lothar Matthäus kinevezése után már gratulált a német szakembernek.
„Gratulálok az új szövetségi kapitánynak és kívánom, hogy sikeres legyen a válogatottunk élén, mert ebben a nem egészen labdarúgóbarát társadalmunkban nagy szükség lenne a közös sikerekre” – üzent az MTI-vel Egervári.
Egy másik magyar tréner, Várhidi Péter, aki korábban az Újpesttel bajnokságot nyert, és a Videotonnál is dolgozott a magyar élvonalban, viszont szégyenletesnek tartja, hogy nem magyar edző került a kispadra.
„Az MLSZ szégyene, hogy külföldről hoz edzőt a válogatotthoz. Nem értem, miért nem látják be, hogy hazánkban nem a szakmai munkával, sokkal inkább a játékosokkal van gond” – nyilatkozta Várhidi a Sport1 csatornán.
Nem a feleség döntött

Az első információk szerint Matthäus feleségének, a Budapesten élő és dolgozó Marianna Kosticnak nagy szerepe volt abban, hogy a százötvenszeres német válogatott focista elvállalta a magyar nemzeti csapat irányítását, de ezt a sajtótájékozatón minden érintett cáfolta.

Matthäus „nagy kihívásnak és megtiszteltetésnek” nevezte a felkérést, és a sajtótájékozatón szintén jelenlévő felesége is hangsúlyozta, hogy férjére bízta, elfogadja-e a magyarok ajánlatát. Georg Stangassinger, az edző menedzsere pedig kiemelte, hogy „Matthäus karrierjének szempontjából remek lehetőség a kapitányi poszt”.

A menedzser elmondta továbbá, hogy a három hete megkezdett tárgyalások Matthäus ügynöksége, képviselője, illetve az MLSZ vezetői között gyorsan zajlottak, a végleges szerződést viszont csak egy órával a sajtótájékoztató előtt írták alá.

Egervári tűnt befutónak

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A Gellei Imre november 21-én bejelentett lemondásával megüresedett kapitányi posztra sokáig Egervári Sándor, a bajnoki címvédő MTK vezetőedzője tűnt biztos befutónak. Az MLSZ edzőbizottsága (korábbi szövetségi kapitányok és mesteredzők testülete) december 5-én egyhangú szavazás után Egervárit jelölte, a szaksajtó kész tényként kezelte az MTK-val és a Dunaújvárossal is sikeres szakevezető kinevezését.

Matthäus várható kinevezését szerdán hozta nyilvánosságra az Index, de ekkor még ezt az MLSZ egyetlen illetékese sem volt hajlandó megerősíteni. Amint az vasárnap kora délután kiderült, azért, hogy az „üzleti tárgyalásokat” semmilyen körülmény ne zavarhassa meg.

Az elmúlt napokban több magyar napilap is cáfolta a német edző magyarországi szerződtetését, elsősorban belgrádi forrásaikra támaszkodva, amelyek úgy tudták, hogy Matthäus a Partizánnál marad. (A német Bild ugyanakkor arról írt, hogy az orosz CSZKA Moszkva együtteséhez távozik).

Bécsben megbukott, Belgrádban lemondott

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Szombat este azonban, a Zeleznik ellen aratott idegenbeli győzelem után, a Partizan Belgrád vezetői hivatalosan bejelentették, hogy Matthäus szerződést bontott a klubbal. A német edző eredetileg ugyan 2005 júniusáig szóló megállapodást kötött a szerbekkel, de a tavalyi bajnoki cím és a Newcastle United ellen sikeresen megvívott BL-selejtezők után a csapat erősen visszaesett. A Partizan ugyan a második helyen áll a szerb-montenegrói bajnokságban, BL-csoportjában azonban a negyedik, azaz az utolsó helyen végzett, így tavasszal még az UEFA-kupában sem játszhat.

Matthäus edzőként a Partizan előtt csak az osztrák Rapid Wient irányította, ahonnan tavaly májusban azért kellett távoznia, mert nyilatkozataiban élesen kritizálta a klub vezetőségét. Vezetésével a Rapid – története legrosszabb helyezését elérve – csak nyolcadik lett az osztrák bajnokságban.

Nem mindenki támogatja Matthäust

Matthäust vasárnap, a 11 órakor kezdődött MLSZ-ülésen választották magyar kapitánnyá a testület tagjai, de azt nem tudni, milyen arányban szavaztak Matthäus mellett, illetve ellene.

„Lothar Matthäus magyar szövetségi kapitánnyá való kinevezése testületi döntés volt, a nagytöbbség támogatta, de a pontos szavazati arányt nem hozzuk nyilvánosságra” – titkolózott Dr. Bozóky.

A 42 éves német szakember a magyar válogatottnál szerződése szerint január elején kezdi a munkát, a következő három hetet pedig Dubaiban, pihenéssel tölti. Amikor jövőre visszatér Budapestre, az MLSZ vezetőivel kidolgozzák a válogatott tavaszi programját, és elkezdődhet a vb-selejtezőkre való felkészülés.

Lothar Matthäus
42 éves (született: 1961. március 21.)

Klubjai játékosként:


Borussia Mönchengladbach 1979–1984
Bayern München 1984–1988 és 1992–2000
Internazionale 1988–1992
NY/NJ Metrostars 2000

Eredményei:
Európa-bajnok: (1980)
világbajnok (1990), vb-ezüstérmes: (1982, 1986)
aranylabdás (1990)
kétszeres UEFA-kupa győztes (1990–1991, 1995–1996)
hatszoros német bajnok (1984–1985, 1985–1986, 1986–1987, 1993–1994, 1996–1997, 1998–1999)
olasz bajnok (1988–1989)
ötszörös német kupagyőztes (1984–1985, 1985–1986, 1986–1987, 1993–1994, 1996–1997)
német válogatottsági csúcstartó (százötvenszeres válogatott)

Klubjai edzőként:
Rapid Wien (2001–2002)
Partizan Belgrád (2002– )

Rovatok