Index Vakbarát Hírportál

Félpályás gólvágók

2006. május 1., hétfő 11:33

A holland Philipp Cocu nemrég az utolsó fordulóbeli rendkívüli góllal tette emlékezetessé szezonját, újabb bajnoki címét a PSV Eindhovennel, hiszen a kilencvenedik percben a felezővonalról ívelt a Breda kapujába. Pelé kísérlete nem sikerült a '70-es vb-n, azóta egyre többen, egyre nagyobb sikerrel próbálkoztak. Beckham tíz éve félpályás góllal vált ismertté, a paraguayi kapus, Chilavert dühből vágta a léc alá a labdát, Hagi közvetlenül a szünet után látta elérkezettnek az időt. A korábban az Espanyolt erősítő Roger pár hónap elteltével kétszer büntetett, Nayim a KEK-döntőben tréfálta meg Seamant. Az "emtékás" Pollák Zoltán első válogatottságát ünnepelte ötvenméteres, hajszálpontos íveléssel.

Hogy ki lőtte az első gólt a saját térfeléről, azt manapság már képtelenség kimutatni, de hogy a háromszoros világbajnok brazil Pelé volt a leghíresebb, aki világbajnokságon megpróbálta, szinte biztosra vehető. Az emlékezet játéka, hogy ha ez a jelenet felidéződik, akkor mindenki gólként említi, noha a huszonkilenc éves Pelé azon a '70-es világbajnokságon, Guadalajarában néhány centit tévedett a csehszlovákok ellen.

Beckham egycsapásra ismert lett

#alt#
David Beckham 1996-ban
(fotó: AFP)

A játék felgyorsulásával, a játékosok erősebbé válásával, a rugótechnika finomodásával a kísérletek nemcsak megszaporodtak, hanem egyre precízebbek is lettek. Aki valaha is futballozott, pontosan tudja, játékhelyzet nélkül is milyen nehéz eltalálni ötven méterről a kaput. Sör- vagy gálameccsek szünetében jó, ha pár embernek sikerült a kezdőkörből. (Lepattanás nélkül még inkább szűkül a kiváltságosok halmaza.) Ha olykor néhány védő is akadályozza a koncentrálást, még nehezebb a sikeres végrehajtás. A kivételeseknek persze sikerül.

Vegyük elsőként David Beckhamet, aki az 1996/97-es szezonnyitón a Wimbledon stadionjában döntött úgy, hogy a felezővonalról megpróbálja. Az akkor még kevéssé ismert játékosnak, aki még csak az első teljes manchesteri szezonján volt túl, ez volt az egyik legemlékezetesebb találata, ezzel robbant be a köztudatba, nem csak Angliában.

Amíg él, nem felejti a piros hetes

"Mindig bíztam magamban, tudtam, hogy a rúgótechnikám nem átlagos, és mivel nem tudtam abban a pillanatban senkinek passzolni, úgy gondoltam, a legjobb megoldást választom. A labda szállt, a drukkerek is érezték, hogy jól eltaláltam, folyamatosan pattantak fel a székükről, ahogy közeledett a kapu felé, a kapus talán későn észlelte a veszélyt, a labda pedig a léc alá vágódott. Ez volt az első gólom a Manchesterben idegenbeli meccsen. Míg élek nem felejtem el."

Az akkor még szőke félhosszú hajat viselő és még nem is a hetes, hanem a tízes mezben játszó Beckham nem tért ki arra, hogy ezzel akarta volna-e bejátszani magát a nemzeti csapatba. De annyi biztos, Alex Fergusonnak és a mellette álló Eric Cantonának is tátva maradt egy másodpercre a szája, majd két hét múlva Moldova ellen bemutatkozott a válogatottban.

Chilavert odarohant, és bevágta

#alt#
Chilavert a Velez mezében (fotó: AFP)

A paraguayi kapust, José Luis Chilavert egész más motiválta a Vélez Sarsfield játékosaként 1996 márciusában a River Plate ellen, amikor a kezdőkörből bevarrta a léc alá a labdát. A viselkedésével és nyilatkozataival is különcségét erősítő futballista, alig látva a dühtől, kirohant a kapujából, amikor látta, hogy még saját térfelén felrúgták csapattársát.

A játékosok a reklamálással törődtek, amikor a lendületből érkező kapus az álló labdába hatalmasat bikázott ballal, az irányzéka tökéletes volt és a labda a lécet is érintve hullott a gólvonal mögé.

Egy másik különc, a román Gheorghe Hagi '94-ben, a sikeres világbajnokság után, a Barcelona karmestereként a Celta Vigo ellen gondolta úgy, hogy ami Pelének nem sikerült, azt majd ő tökéletesíti. A ballábas klasszisnak sikerült is, a szünetet követő kezdőérintés után, ötvenkét méterről vette be a rivális kapuját. A katalán szurkolók csak hüledeztek, kivált, hogy addig jól tartotta magát a vendégcsapat, és ez a gól kellett ahhoz, hogy a második félidőben vezetéshez jusson a Barca.

Rogernek egy szezonban kétszer is sikerült

A ranglista

José González Antonio (Numancia) 65 méter
Xabi Alonso (Liverpool) 60 méter
Lasa (Real Madrid) 58 méter
José Luis Chilavert (Velez Sarsfiled) 56
Roger (Espanyol) 55 és 53
De Pedro (Real Socieadad) 54
Zalazar (Albacete) 54
Rivaldo (Barcelona) 53
Gheorghe Hagi (Barcelona) 52
Predrag Mijatovic (Valencia) 52
David Beckham (Manchester United) 52
David Villa (Valencia) 52
Cocu (PSV Eindhoven) 51
Pollák Zoltán (MTK) 51
Marcelinho (Hertha BSC) 47

Három évvel később egy másik ballábas zseni, a brazil Rivaldo az Atletico Madrid ellen idegenben mutatta be a bravúrt. Három védő gyűrűjében, pontosan a felezővonalnál vett át egy labdát, és számára kézenfekvő volt, hogy váratlanul megcélozza a kaput – a labda pedig épp a gólvonalon lepattanva került a hálóba.

Egyiküknek sem sikerült azonban az a bravúr, ami a város másik csapata, az Espanyol játékosának. A spanyol Garcia Roger a 2002/03-as szezonban kétszer volt eredményes saját térfeléről. A Rayo Vallecano ellen idegenben biztosan tudatos volt a kísérlete, nekikészült, kitámasztott, és kapásból lőtte a hálóba a labdát. A Recreativo Huelva ellen már szerencséje is volt, de mindez jottányit sem von le az érdemeiből. Előbb ötvenöt, utóbb két méterrel hátrábbról talált be az akkor huszonhat éves játékos.

Villa egy cselből emelt Molina kapujába

A példák hűen tükrözik, Spanyolországban esett a legtöbb gól ötven méter környékéről, és ebben alighanem jelentős szerepet a kiváló technikai felkészültség.

A Valencia gólvágója, David Villa például idén február elején büntette meg a Deportivo La Coruna kapusát, José Francisco Molinát. Jó ötven méterről, egy sikeres csel után felnézve tudatosult benne, hogy az ívelés lehet a legüdvözítőbb megoldás a kint álló kapussal szemben. A számítása bevált, a labda a hálóban kötött ki, a Valencia három ponttal gazdagodott, és továbbra is harcban lehet a Bajnokok Ligáját jelentő első négy hely valamelyikéért.

Xabi Alonso gólja nagy pénzt hozott egy drukkernek

A spanyol Xabi Alonsónak, ha már el kellett hagynia hazáját, a Liverpool fanatikus drukkereinek mutatta meg a nagyszerű helyzetfelismerés és végrehajtás iskolapéldáját. Idén januárban a Luton elleni FA-kupa-meccsen hatvanöt méterről vállalkozott lövésre, és ezt pontosan tette.

A 'Pool már 4-3-ra vezetett, a másodosztályú hazai csapat kapusa az utolsó percben egy szögletnél előrelopakodott az egyenlítés érdekében, a kivágott labdát pedig az átvétel után Alonso a kapuig juttatta, a "Kopok" legnagyobb örömére. Az a szurkoló pedig különösen elégedett lehetett a teljesítményével, aki megfogadta, hogy a saját térfeléről is elér gólt a szezonban a legutóbbi BL-győztes, mert a fogadóiroda huszonötezer fonttal, vagyis kilencmillió forinttal jutalmazta bátorságát.

"Xabi tavaly többször is próbálkozott hasonló bravúros lövésekkel, és szentül hittem benne, hogy egyszer sikerül neki. Mióta fogadtam, többször láttam magam előtt, hogy egy kupameccsen a kapus kijön, Xabi pedig berúgja. Amikor tényleg bement a labda, azt hittem, megőrülök" - mondta a Daily Mail című lapnak a negyvenkét éves Adrian Hayward, aki kétszáz fontot tett fel a valószínűtlen gólra.

"Nem is lehetett más választásom, adta magát a helyzet" - értékelte a gólját a spanyol középpályás.

Nayim lepte meg először Seamant

#alt#
Seaman nagy potyája Nayim lövése után (fotó: AFP)

Ezek a találatok ugyan nagyszerűek voltak, jelentőségükben egytől-egyig eltörpülnek amellett ahhoz képest, amit a zaragozai Mohammed Alí Amar Nayim szerzett a '95-ös KEK-döntőben. A marokkói születésű, spanyol középpályás ugyanis az 1-1-es eredmény után hosszabbításban lepte meg bátorságával az Arsenal kapusát, David Seamant, akit nem lehetett felmenteni a távoli gólért, mert a rossz helyezkedése miatt bukták el utolsó kupafináléjukat az Ágyúsok. "Nem hittem el, hogy onnan kapura rúghatják a labdát" - mentegetőzött aztán a kapus, pedig még csak nem is sejthette, Gianfranco Zola bajnokin, Ronaldinho pedig a világbajnokságon lepi meg, és használja ki mélázását.

A Bundesliga elmúlt évekbeli statisztikáit is felkutattuk, de a berlini Marcelinho távoli gólján kívül másikat nem jegyeztek fel bennük. A Hertha BSC brazil játékosa tavaly áprilisban negyvenhét méterről a hónap gólját lőtte a Freiburg ellen, csapata ezzel szerzett vezetést, majd még egyszer betalált a 3-1-re megnyert meccsen.

A magyar bajnokságban is akadt egy-két figyelemre méltó sikeres kísérlet a közelmúltban. Az akkor még újpesti Dvéri Zsolt például 2001-ben Zalaegerszegen mérte fel helyesen, hogy egy pontos lövéssel vezetéshez juttathatja csapatát. A tervet tett követte. Az átmeneti kihagyás után a Fehérvárhoz a télen visszatérő válogatott irányító máig nem felejti azt a gólt.

Dvéri tudatosan figyeli a kapusok mozgását

Melyik volt a legszebb félpályás gól?

  • 381
    Luis Chilavert
  • 136
    Pollák Zoltán
  • 106
    David Beckham
  • 51
    Xabi Alonso
  • 49
    Gheorghe Hagi
  • 27
    Rivaldo
  • 20
    Roger

"Lőttem pár szép gólt, de azt hiszem tényleg ez a legemlékezetesebb. Szerintem a szurkolók is gondolják, mert mind a mai napig sokan megállítanak az utcán, a meccsek előtt vagy után és rendre felmerül az a lövés - gratulálnak nekem. Ha nem néztem volna vissza sokszor videón, akkor is fel tudnám eleveníteni, mert a gyengébbik lábbammal, ballal szúrtam rá a labdát, alighogy átléptem a másik térfélre. Mindig tudatosan figyelem a kapusok mozgását, belém ivódott, hogy fel kell nézni. Mostanában a négyvédős rendszer miatt pedig többnyire a tizenhatos vonalánál helyezkednek a kapusok, így egyre több alkalom kínálkozik. Hajdu Attilát is megtréfáltam már egyszer edzőmeccsen, tehát próbálkozom rendszeresen, de specialitásomnak azért nem nevezném a távoli gólokat. Nyilván a Vidiben is kísérletezni fogok."

A Ferencvárosból idén távozott Szűcs Lajosnak ellenben a rémálmaiban tér vissza egy soproni mérkőzés az előző szezonból, és nemcsak a három nullás zakó, hanem a harmadik gól miatt. Az éppen az FTC-ből elkerült Somorjai Tamás ugyanis a kezdőkörből emelt kapura, Szűcs a napba nézett, és beügyetlenkedte a kapujába a nem túl erős labdát. Pedig a lövés nem volt különösebben erős, a gólvonalon álló Lipcsei Péter menteni is tudott volna, ha Szűcs nem ér hozzá szerencsétlenül.

Pollák emlékezetes bemutatkozása

Ahogy Somorjainak, úgy az MTK-s Pollák Zoltánnak is élete gólja a félpályáról született. Pollák ezzel a lövéssel tette emlékezetessé első válogatottságát az észtek ellen, 2004 decemberében, Thaiföldön. Ő az alapvonal közeléből ismerte fel a helyzetet, és nagyon őszintén bevallotta, hogy még egyszer aligha tudná biztosan végrehajtani, de nagyon örült góljának.

Rovatok